Футболен сезон 1924

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Първият шампион на Русе по футбол е Напредък през 1924 г.

Студийна снимка на първия шампион по футбол на Русе през 1924 г. - "Напредък" © Репродукция: Lokomotiv1930.com

В началото на 1924 г. тече дискусия около бъдещето на Русенския спортен съюз /РСС/. Предвид учредяването през декември предната година на Българската национална спортна федерация /БНСФ/, чийто съучредител е РСС, е предложено от страна на БНСФ, РСС да премине в състава на базираната във Варна Северобългарска спортна федерация и по този начин да устрои членството си в БНСФ.

Участието на русенските клубове, членуващи в РСС, в първенството на Северобългарската спортна федерация, обаче, не се осъществява.

Едно от важните решения залегнали в конгресните документи при учредяването на БНСФ е въпросът с организацията на първенствата и турнирите. Ключовият момент тук е, че в тях могат да участват само клубове, които са членове на федерацията.

Спортен сезон 1924 - откриване

Снимка от откриването на спортния сезон 1924 в Русе. Снимката, на която ясно личат спортисти от клубовете "Левски", "Напредък" и "Юнион", е направена на 30 март 1924 г. пред Опълченския паметник в центъра на Русе. © Репродукция: Нанко Нанев.

Към февруари 1924 г. членове на РСС са спортните клубове Напредък, Левски, Сава, Вихър (кв. Цаперката), Победа, Ангел Кънчев и Христо Ботев. С тези седем клуба ще бъде проведено футболното първенство на РСС за сезон 1924.

Избран е и нов Управителен съвет на РСС, който на 10 януари 1924 г. се конституира в следния състав: председател Иван Нешев (от Напредък), подпредседател Лазар Попов (от Левски), секретар Др. Божинов (от Левски), касиер Панайот Гадуларов (от Сава), домакин Кръстю Алексиев (от Христо Ботев), завеждащ спорта Георги Манев (от Напредък), съветници – поручик Димитър Събев (от Сава) и В. Димитров (от Ангел Кънчев). Избрана е и Контролна комисия в състав: Тр. Топалов (от Напредък), Н. Стойков (от Сава) и Ст. Попов (от Варуш).

Избрана е Техническа комисия на РСС, която има задачата да поготви и организира провеждането на първенствата и състезанията за сезон 1924 г. Комисията има следния състав: Юра Крусер (от Напредък), А. Берберян (от Напредък), Ив. Иванов (от Напредък), Юр. Божинов (от Левски), Лазар Попов (от Левски) и Б. Йорданов (от Сава).

Общото събрание на РСС определя членовете от неговата квота във Федералния съвет на БНСФ. За такива са избрани Иван Нешев (председател на Управителния съвет на РСС), поручик Димитър Събев и Лазар Попов. За техни подгласници като резервени членове са избрани: Драгомир Божинов и Бербенков.

Към РСС е съставена Реферска колегия, която наброява 15 спортни рефери.

Съставен е и сборен футболен отбор на РСС, който има следния утвърден състав: вратар Борислав Рътков (Левски), бек Н. Минев (Левски), втори бек Г. Митковски (Напредък), център-халфбек Г. Манев (Напредък), десен халфбек М. Александров (Левски), ляв халфбек Г. Борисов (Напредък), център форуърд Др. Божилов (Левски), десен индайд Ив. Иванов (Напредък), ляв инсайд Иван Батембергски (Ботев), ляво крило Юра Крусер (Напредък), дясно крило Мехмед Бедри (Напредък). Резерви: вратар М. Топалов (Ботев), бек Ц. Майсторски (Левски), халфбек Б. Стефчев (Левски), форуарди Ст. Ганчев (Левски ) и Антонов (Напредък).

В началото на септември 1924 г. РСС взема решение изградените клонове към спортните клубове да бъдат закрити. Това решение води до известна реорганизация на спортното движение в Русе, вследствие на която много от досега съществуващите клонове се преобразуват в нови самостоятелни клубове.

Така например, клонът на “Напредък” – “Борислав”, се отделя като самостоятелен клуб, същото се случва и с клона на “Левски” – “Бенковски”. Клоновете на “Победа” – “Тича” и “Защита” се обединяват в самостоятелен клуб под името “Диана”. Клонът на Вихър (кв. Цаперката) – “Рапид”, пък се влива в клуба-майка и прекратява своята самостоятелна дейност.

Победител в първенството по футбол на РСС за сезон 1924 г. става отборът на “Напредък”. Областният първенец не взема участие във финалите на Държавното първенство, организирани от БНСФ, тъй като спортният календар на РСС е рамките на календарната година, а не в цикъл есен-пролет, както при федерацията.

Първенство на Русенски спортен съюз

Резултати от Първа дивизия на РСС – сезон 1924

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Левски (Русе) - Победа (Русе)РСС
Вихър (кв. Цаперката) - Сава (Русе)РСС
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РСС
Победа (Русе) - Христо Ботев (Русе)РСС
Христо Ботев (Русе) - Вихър (кв. Цаперката)РСС
Ангел Кънчев (Русе) - Победа (Русе)РСС
Напредък (Русе) - Левски (Русе)РСС
Ангел Кънчев (Русе) - Вихър (кв. Цаперката)РСС
Левски (Русе) - Сава (Русе)РСС
Левски (Русе) - Вихър (кв. Цаперката)РСС
Ангел Кънчев (Русе) - Христо Ботев (Русе)РСС
Христо Ботев (Русе) - Сава (Русе)РСС
Напредък (Русе) - Вихър (кв. Цаперката)РСС
Напредък (Русе) - Победа (Русе)РСС
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РСС
Напредък (Русе) - Христо Ботев (Русе)РСС
Ангел Кънчев (Русе) - Сава (Русе)РСС
Победа (Русе) - Сава (Русе)РСС
Победа (Русе) - Вихър (кв. Цаперката)РСС
Левски (Русе) - Христо Ботев (Русе)РСС
Напредък (Русе) - Сава (Русе)РСС
Вихър (кв. Цаперката) - Кубрат (Русе)РСС
Левски (Русе) - Напредък (Русе)РСС
Вихър (кв. Цаперката) - Ангел Кънчев (Русе)РСС
Вихър (кв. Цаперката) - Напредък (Русе)РСС
Победа (Русе) - Левски (Русе)РСС
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)РСС
Вихър (кв. Цаперката) - Левски (Русе)РСС
Кубрат (Русе) - Победа (Русе)РСС
Кубрат (Русе) - Левски (Русе)РСС
Победа (Русе) - Напредък (Русе)РСС
Победа (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РСС
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Русе)РСС
Кубрат (Русе) - Напредък (Русе)РСС
Вихър (кв. Цаперката) - Победа (Русе)РСС
Кубрат (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РСС

Първа дивизия на РСС – сезон 1923 – крайно класиране

– На Вихър (кв. Цаперката) са присъдени служебни загуби с 0:2 за всичките му срещи през есенния полусезон. За тези служебни резултати на съпрниците му са присъдени по нула гола и две точки.

– На 24 юни 1924 г. спортните клубове “Сава” и “Христо Ботев” се обединяват под името “Кубрат”. Новият футболен отбор доиграва сезона по програмата и с актива от пролетта на “Христо Ботев” /3 победи, 0 равни, 3 загуби, голова разлика 12-14 и 6 спечелени точки/ . Резултатите на “Сава” от пролетния полусезон са зачетени от РСС и са отразени в крайното класиране. Резултатите на “Христо Ботев” от пролетния полусезон са маркирани със звездичка.

– Мачът Победа – Левски, игран на 18 септември 1924 г., е прекратен заради инциденти на терена в 75-ата минута при резултат 2:2. След разглеждане на случая Русенският спортен съюз постановява оставащите 15 минути от срещата да се доиграят 2 ноември 1924 г. В доиграването не са отбелязани нови голове и така крайният резултат от мача остава 2:2.

Други турнири

Футболен турнир на БНФС – 27 април – 4 май 1924 г.

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Сборен отбор на Пловдив - Сборен отбор на РусеII кръг

Приятелски срещи

Резултати от приятелски срещи – сезон 1924

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Левски (Шумен) - Победа (Русе)
Победа (Русе) - Рапид (Русе)
Бенковски (Русе) - Борислав (Русе)
Изгрев 23 (Варна) - Христо Ботев (Русе)
Ориент (Разград) - Христо Ботев (Русе)
Ориент (Разград) - Изгрев 23 (Варна)
Ангел Кънчев (Русе) - Стрела (Горна Оряховица)
Тича (Русе) - Рапид (Русе)
Тича (Русе) - Тераки (Русе)
Бенковски (Русе) - Ертогрул (Русе)
Тигър (Разград) - Бенковски (Каменлар)
Напредък (Русе) - Бенковски (кв. Образцов чифлик)
Бенковски (Русе) - Рапид (Русе)
Владислав (Варна) - Напредък (Русе)
Кубрат (Русе) - Победа (Русе)
Шипченски сокол (Варна) - Напредък (Русе)
Левски (Русе) - Бенковски (Пловдив)
Кубрат (Русе) - Левски (София)
Слава (Разград) - Цар Борис III (Разград)
Преслава (Шумен) - Кубрат (Русе)
Преслава (Шумен) - Ангел Кънчев (Русе)
Напредък (Русе) - Пакард (Русе)
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Левски (Русе) - Напредък (Русе)
Цар Борис III (Разград) - Слава (Разград)
Напредък (Русе) - Бунар Хисар 18 (Търново)
Левски (Русе) - Кубрат (Русе)
Кубрат (Русе) - Славия (Свищов)
Фъртуна (Разград) - Светкавица (Разград)
Ориент (Разград) - Победа (Разград)

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Русенска поща” и “Спорт“, в списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.