Футболен сезон 1925

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

В началото на 1925 г. е изградена и конституирана местната структура на Българската национална спортна федерация /БНСФ/ – Русенската спортна област /РСО/.

РСО наследява Русенския спортен съюз /РСС/ и поема от него като административен орган организацията на футболното първенство в града.

В същото време обаче, РСО все още не е официално призната за отделна структура на БНСФ, а се води само “на книга” като част от Северобългарската спортна федерация /СБСФ/. Това положение се променя официално на 15 юли 1925 г., когато Федералният съвет на БНСФ ликвидира съществуващите дотогава шест регионални федераци и на тяхно място решава да бъдат създадени на 16 окръжни спортни области /ОСО/ с имената на административните окръзи в Царство България. Тогава Северобългарската спортна федерация престава да съществува и на нейно място са утвърдени спортните области с центрове във Варна, Шумен, Русе, Търново и Плевен.

На 30 август 1925 г. е свикано Учредителното събрание на Русенската окръжна спортна област /РОСО/. Избрано е ръководство, което се конституира в следния състав: председател д-р Баров, подпредседател Ц. Савов, секретар Дим. Георгиев, завеждащ юношите М. Червенков, касиер-домакин Ст. Тюлев, медицински съветник д-р Назъров, футболен комитет Б. Йорданов, Ц. Майсторски и Ст. Нанков, атлетически комитет Кр. Христов, Т. Николов и Ар. Берберян, дамски спортове Е. Димов, Ст. Димитров и Д. Танчев, контролна комисия: Семерджиев, Нешев и Жеков.

Членове на БНСФ, респективно на РОСО, са следните клубове: Напредък, Левски, Ангел Кънчев, Кубрат, Победа, Бенковски, Диана, Борислав, Русенец, Черни Лом и Илдъз /клуб на турците в Русе/. С тези клубове ще бъде проведено първото футболното първенство, организирано от РСО/РОСО.

Сезон 1925 ще протече само през пролетта на същата година, като отборите ще изиграят по една среща помежду си. От есента на същата година спортният календар ще бъде приведен в цикъл есен-пролет, както е във всички останали структури на БНСФ, и следващият сезон ще бъде 1925/26.

Поради това, че сезонът в РОСО е започнал през пролетта, вместо през есента, БНСФ издава решение, с което сезон 1925 в РОСО е анулиран, съответно областният първенец Левски (Русе) не се допуска до участие във Финалите на Държавното първенство.

През сезон 1925 първенството на РОСО е структурирано в две дивизии – Първа и Втора.

В Първа дивизия са участниците в миналогодишното първенство: Напредък, Левски, Ангел Кънчев, Кубрат и Победа.

Във Втора дивизия са новоприетите членове на РОСО и БНСФ: Бенковски, Диана, Борислав, Русенец, Черни Лом и Илдъз.

Решено е през сезон 1925 да няма изпадащи и влизащи отбори между Първа и Втора дивизия на РОСО.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Първа дивизия на РОСО - сезон 1925 - крайно класиране

– Областният първенец на РОСО за сезон 1925 не участва на финалите за Държавното първенство през сезон 1924/25.

Втора дивизия на РОСО

Резултати от Втора дивизия на РОСО – сезон 1925

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Диана (Русе) - Борислав (Русе)РОСО
Илдъз (Русе) - Черни Лом (Русе)РОСО
Русенец (Русе) - Бенковски (Русе)РОСО
Илдъз (Русе) - Бенковски (Русе)РОСО
Диана (Русе) - Русенец (Русе)РОСО
Бенковски (Русе) - Черни Лом (Русе)РОСО
Русенец (Русе) - Борислав (Русе)РОСО
Русенец (Русе) - Илдъз (Русе)РОСО
Борислав (Русе) - Бенковски (Русе)РОСО
Черни Лом (Русе) - Диана (Русе)РОСО
Черни Лом (Русе) - Русенец (Русе)РОСО
Борислав (Русе) - Илдъз (Русе)РОСО
Черни Лом (Русе) - Борислав (Русе)РОСО
Бенковски (Русе) - Диана (Русе)РОСО
Диана (Русе) - Илдъз (Русе)РОСО

Втора дивизия на РОСО – сезон 1925 – крайно класиране

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестник “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.