Футболен сезон 1926/27

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Сезон 1926/27 е време за промени в организацията на спортния живот в Русе. Под диктовката на РОСО е предприета серия от обединения на съществуващите спортни клубове в града с цел тяхното окрупняване и постигането на по-добри резултати, както в дейността им, така и чисто спортно-състезателен план.

През август 1926 г. спортен клуб „Диана“, който е създаден като обединение на „Тича“ и „Защита“ през септември 1924 г., е преименуван на „Тича“, по името на единия от съоснователите си.

На 22 август 1926 г. е конституиран нов Управителен съвет на РОСО в състав: председател майор Скотунов, подпредседател Филип Юрданов (Напредък), секретар Ангел Куюмджиев (Напредък), касиер Христо Бакалов (Бенковски 25), завеждащ юношите Чаушев (Ангел Кънчев), футболен съветник Мих. Михов (Напредък), атлетически съветник Коджабашев (Ангел Кънчев), медицински съветник д-р Радославов. Избрана е и нова Контролна комисия: Григор Абаджиев, Калфаян и Колев.

На 19 септември 1926 г. се състои извънредно Общо събрание на РОСО, на което е избран нов Управителен съвет в състав: председател Габровски, подпредседател М. Георгиев, секретар Димитър Дянков, касиер Христо Соколов, футболен съветник Н. Рътков, баскетболен съветник Евгени Димов, атлетически съветник Ив. Минчев и медицински съветник д-р Овадиев. Утвърдено е и постоянно присъствие на реферската колегия при РОСО в състав: Цветко Майсторски, Апостол Арнаудов и Ст. Нанков.

В дните преди началото на сезона, през септември 1926 г. „Напредък“ и „Кубрат“ се обединяват в спортен клуб „Ботев“.

В Първа дивизия на РОСО за сезон 1926/27 участват отборите на: “Левски”, “Ботев”, “Ангел Кънчев”, “Победа” и “Бенковски 25”.

За членове на РОСО и БНСФ са приети новооснованите спортни клубове „Родина“ и „Гайц“ /спортен клуб на арменците в Русе/. Футболните им отбори са включени в първенството на Втора дивизия, в която през сезон 1926/27 участват още „Русенец“, „Тича“ и „Алемдар“ /спортен клуб на турците в Русе/.

Таблица с есенното класиране в Първа дивизия на РОСО за сезон 1926/27, публикувана на страниците на столичния вестник “Спорт”. Изтърпяващият шестмесечно наказание спортен клуб “Ботев” не е участвал в есенните мачове.

На 7 октомври 1926 г. на извънредно събрание на РОСО, на което заради неприемливото поведение на част от спортистите на Спортен клуб “Ботев” по време на манифестацията за откриването на сезона, състояла се на 26 септември, РОСО решава да наложи наказание на Спортен клуб “Ботев” с изключване за период от шест месеца.

На 5 декември 1926 г. на Извъндерен федерален съвет, проведен в Бургас, БНСФ опрощава изключването на Спортен клуб “Ботев” от РОСО. На същия съвет за членове на Управителния съвет на БНСФ са избрани русенците Лазар Попов /редактор на федералните издания/ и Иван Батембергски /завеждащ юношите/.

През зимната пауза се състоят още три обединения на спортни клубове в Русе. На 16 януари 1927 г. „Победа“ се обединява с „Русенец“ и „Тича“ под името „Раковски“.

На 13 март 1927 г. „Ботев“ и „Бенковски 25“ се обединяват под името „Ботев 27“.

На 17 март 1927 г. на извънредно Общо събрание на РОСО е взето решение в областта да останат следните клубове: “Ботев 27”, “Левски”, “Раковски” и “Ангел Кънчев”. РОСО издава ултиматум към спортните клубове “Родина”, “Гайц” и “Алемдар” да се обединят по избор със спортните клубове “Левски” или “Ангел Кънчев”, или в противен случай ще бъдат разтурени, съгласно решението на областното събрание на РОСО.

Също през март 1927 г. спортен клуб „Родина“ се влива в спортен клуб „Левски“.

Вследствие на тази серия от обединения Втора дивизия на РОСО е разформирована след като отборите изиграват само мачовете от есеннния полусезон. В таблицата на Първа дивизия също са настъпват промени и там се появяват новите обединени клубове „Ботев 27“ (с актива на “Бенковски 25” от есента) и „Раковски“ (с актива на “Победа” от есента).

През лятото на 1927 г. Временният комитет при РОСО на свое заседание взема решение за анулиране на сезон 1926/27 поради това, че по време на сезона са станали сливания между някои от клубовете.

Пряко засегнат от това решение на РОСО, Спортен клуб “Левски” подава контестация, която е разгледана в Дело №9/1927 от Арбитражния съд при БНСФ. Съдът се произнася по делото в свое мотивирано решение от 28 септември 1927 г. по следния начин:

“От Спортен клуб “Левски” – Русе по дело №9, с което последния иска отменение на решението на Временния комитет при РОСО за анулиране мачовете за първенство на РОСО, понеже през сезона са станали някои сливания между клубовете, реши:

Арбитражният съд, базирайки се на Устава на БНСФ, в който изрично е упоменато начина по който става обединението на два клуба, като за място в таблицата за първенство се предоставя на клубовете да изберат мястото на единия или другия, отменя решението на Временния комитет при РОСО и според таблицата за първенството на РОСО, провъзгласява “Левски” за шампион за 1926/27 г.

На 3 август 1927 г. се състои извънредно Общо събрание на РОСО, на което е избрано ново ръководство в състав: председател кап. Долмов, подпредседател Топалов, секретар П. Димов, касиер Ц. Стамболиев, съветник д-р Войводов, атлетически комитет: Крум Христов, Минчев и Ангел Коджабашев, футболен комитет: Майсторски, Йорданов и Нанков, баскетболен комитет: Ганчев, Димитров и Рачев, специални спортове: Риковски, Димитров, Иванов и Райчев, контролна комисия: Ф. Йорданов, Ангел Куюмджиев и …. .

Финали на Държавното първенство

През сезон 1926/27 не са проведени Финали за Държавното първенство и шампион на България не е излъчен.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1926/27

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Бенковски 25 (Русе) - Победа (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Победа (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Бенковски 25 (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Победа (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски 25 (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Ботев 27 (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ботев 27 (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Ботев 27 (Русе) - Левски (Русе)РОСО

Първа дивизия на РОСО – сезон 1926/27 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
16411216159
263121012-27
36213111105
46114518-133

– Областният първенец на РОСО за сезон 1926/27 се класира за Финалите за Държавното първенство, но самите финали не са проведени.

– Със звездичка са посочени резултатите на Победа (Русе) и Бенковски 25 (Русе) от есенния полусезон, които в крайното класиране са в активите съответно на Раковски (Русе) и Ботев 27 (Русе).

Втора дивизия на РОСО

Втора дивизия на РОСО – сезон 1926/27 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
14400242228
2430111566
34112714-73
44103516-112
54013818-101

– Преди началото на сезона миналогодишният първенец на Втора дивизия “Бенковски 25” е включен в състава на Първа дивизия за сезон 1926/27. Във Втора дивизия за сезон 1926/27 са включени отборите на новооснованите клубове “Гайц” и “Родина”.

– Преди началото на сезона Диана (Русе) променя името на “Тича”.

– След края на есенния полусезон Втора дивизия е разформирована, като е наредено отборите да се обединят с тези от Първа дивизия. “Родина” се обединява с “Левски”, а “Тича” и “Русенец” се обединяват с “Победа” под името “Раковски”. Отборите на “Гайц” и “Алемдар” са разформировани.

Други турнири

Великденски футболен турнир на БНСФ - 25-27 април 1927 г.

Приятелски срещи

Резултати от приятелски срещи – сезон 1926/27

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Христо Ботев (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Левски (Русе) - Кубрат (Русе)
Бенковски (Бяла) - Ботев 27 (Русе) /юноши/
Левски (Русе) - Преслава (Шумен)
Левски (Русе) - Тича (Варна)
Левски (Русе) - Раковски (Русе)
Сборен отбор на РОСО - Ангел Кънчев (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Горна Оряховица)
Левски (Русе) - Победа (Плевен)
Левски (Горна Оряховица) - Ангел Кънчев (Русе)
Раковски (Русе) - Тракийска слава (Пловдив)
Гранит (Павликени) - Ангел Кънчев II (Русе)
Ботев 21 (Плевен) - Ангел Кънчев (Русе)
Победа (Плевен) - Ботев 27 (Русе)
Левски (Русе) - Ботев (Татар Пазарджик)
Раковски (Русе) - Ботев (Татар Пазарджик)
Бдин (Видин) - Ботев 27 (Русе)

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестник “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.