Футболен сезон 1927/28

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Левски през 1928 г.

Тази снимка, всъщност е картичка, която се е продавала през 1928 г. в Русе с цел набиране на средства за спортен клуб „Левски“. На нея е изобразен представителният футболен отбор на клуба – шампион на РОСО през сезон 1927/28 г. В средата е вратарят Марко Николов, който държи в ръце градската купа. Репродукция: © Нанко Нанев

На 16 септември 1927 г. на извънредно Общо събрание на РОСО е избрано ново ръководство. Новия Управителен съвет има следния състав: председател д-р Бъров (Левски), подпредседател Менелай Георгиев (Раковски), секретар Драгомир Божинов (Левски), касиер Ив. Рачев (Раковски), завеждащ футбола Р. Райков (Раковски), завеждащ юношите Васил Димитров (учител, Ангел Кънчев), завеждащ атлетиката Ив. Минчев, завеждащ баскетбола Досю Ганчев (Ботев) и медицински съветник д-р Овадия. Избрана е и нова Контролна комисия в състав: Обретен Добрев, Георги Димитров и Жечко Жечев.

Сезон 1927/28 в РОСО се провежда с участието на следните клубове от Русе – “Левски”, “Ангел Кънчев”, “Ботев 27” и “Раковски”, както и Ботев (Разград), който за пръв път се включва в първенството на РОСО.

Ботев (Разград) се явява на първите си два официални мача в историята на българския футбол в Русе на 15 и 16 октомври 1927 г. – губи ги, съответно с 0:3 от “Ботев 27” и с 0:6 от “Левски”. Малко по-късно РОСО анулира срещите на Ботев (Разград) и го изважда от състава на дивизията.

На 21 април 1928 г. се провежда извънредно Общо събрание на РОСО. Избран е нов Управителен съвет в състав: председател Менелай Георгиев, подпредседател поручик Тасев, секретар Димитър Риковски, касиер Е. Щайнман, завеждащ футбола Иван Беличев, завеждащ юношите поручик Данев, завеждащ атлетиката подпоручик Радославов, завеждащ баскетбола Любен Стоилов, медицински съветник д-р Н. Бъров. Избрана е и нова Контролна комисия в състав: Обретен Добрев, Коста Балабански и Тодор Гюлмезов.

На 10 юли 1927 г. са извършени известни промени в Управителния съвет на РОСО и той има следния състав: председател Менелай Георгиев (“Раковкси”), подпредседател Иван Рачев (“Раковски”), касиер Христо Стефанов (“Левски”), завеждащ юношите поручик Данев (“Ангел Кънчев”), завеждащ атлетиката Никола Коларов (“Ангел Кънчев”), завеждащ дамските спортове Любен Стоилов (“Левски”). Контролната комисия остава в състав Обретен Добрев, Живко Стаматов и Коста Балабански.

Участието на установения с последния мач за сезона на 12 юли първенец на РОСО – “Левски” – във Финалите на Държавното първенство е под въпрос, защото крайният срок за подаване на областните първенци в БНСФ е 15 юли, а телеграмата на РОСО до БНСФ е от 20 юли, когато жребият за финалите вече изтеглен и мачовете са започнали. В крайна сметка БНСФ прави компромис и допуска Левски (Русе) до участие в Държавното първенство, като нашият отбор се класира директно за полуфиналите, където отпада от Владислав (Варна) след загуба с 1:5 като гост.

В края на август председателят на РОСО Менелай Георгиев подава оставка, тъй като напуска Русе и се установява за постоянно на работа в Бургас. Функциите му са прехвърлени временно на подпредседателя на областта Иван Рачев.

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1927/28

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Владислав (Варна) - Левски (Русе)Полуфинал

– Шампионът на РОСО Левски (Русе) почива в първия кръг от Финалите на Държавното първенство и се класира директно на полуфинала.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1927/28

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Раковски (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Ботев 27 (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Ботев 27 (Русе) - Ботев (Разград)РОСО
Левски (Русе) - Ботев (Разград)РОСО
Раковски (Русе) - Ботев 27 (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Ботев 27 (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Ботев 27 (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Ботев 27 (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Ботев 27 (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Раковски (Русе)РОСО

Първа дивизия на РОСО – сезон 1927/28 – крайно класиране

– Ботев (Разград) изиграва два мача през есенния полусезон /показани в таблицата с резултатите/ и се отказва от участие. В есенното класиране РОСО начислява служебни победи в полза на “Ангел Кънчев” и “Раковски” срещу Ботев (Разград), а след това в крайното класиране анулира мачовете на Ботев (Разград) и го изважда от класирането.

– За служебните резултати през сезона – кликнете върху всеки един от тях, за да видите подробностите.

Други турнири

Няма информация за участието на русенски отбори в други официални турнири през сезона.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестник “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.