Футболен сезон 1930/31

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Напредък (Русе) през есента на 1930 г.

На 1 септември 1930 г. Ботев 27 (Русе), образуван след обединение на Напредък и Кубрат през 1926 г и присъединилия се през 1927 г. Бенковски, е преименуван на Напредък. На снимката е отборът на "Напредък" - областен първенец на РОСО за сезон 1930/31. Снимката е правена на областното игрище "Алеите". © Репродукция: Спортна библиотека

Футболният сезон 1930/31 е най-странният в историята на РОСО. През есента отборите играят в познатия дивизионен формат, след което през пролетта се решава областният първенец да бъде определен в турнир с преки елиминации, без резултатите от есента да се вземат под внимание.

На 1 септември 1930 г., преди началото на сезона, Спортен клуб „Ботев 27“ променя името си на „Напредък“ с идеята да възстанови доброто име и успехите на първия русенски футболен шампион.

През сезон 1930/31 първенството на РОСО започва с шест участващи отбора – русенските „Левски“, „Раковски“, „Напредък“, „Ангел Кънчев“ и „Родина“, както и разградския „Ботев“.

Първенството протича нормално до края на есенния полусезон. За трети път обаче Ботев (Разград) се отказва от участие, този път след четири изиграни срещи, и резултатите му са анулирани.

На състоялия се между 21-23 декември 1930 г. в София Oсми конгрес на БНСФ в новоизбрания Управителен съвет на федерацията като подпредседател е избран русенецът Лазар Попов.

През пролетта на 1931 г. РОСО решава резултатите от есенния полусезон да не се зачетат и назначава турнир с преки елиминации в една среща за определяне на областния първенец.

На 31 май 1931 г. се състои извънредно Общо събрание на РОСО, на което е избрано ново ръковдство. Управителният съвет е в състав: председател Ст. Узунов (държавен адвокат), подпредседател Димитър Вакарелски, организатор Илия Пеев, секретар Христов, касиер Ц. Стамболиев, завеждащ спорта подпоручик Александър Бояджиев, медицински съветник д-р Васил Казанджиев. В новия Контролен съвет са: Иван Тинчовски, Сава Хрусанов и Иван Кутинчев.

В края на май 1931 г. спортните клубове „Левски“ и „Родина“ се обединяват под името „Левски 31“.

В крайна сметка след победа във финалната среща с титлата на Русе триумфира „Напредък“, а след края на сезона БНСФ утвърждава градацията на отборите за сезон 1930/31 в РОСО в следния ред:

  1. Напредък
  2. Раковски
  3. Ангел Кънчев
  4. Левски 31

На деветия редовен конгрес на БНСФ, проведен във Варна между 22-24 август русенецът Лазар Попов е преизбран за член на управителния съвет на федерацията. При конституирането на УС Попов отново заема поста подпредседател на БНСФ.

Областният първенец „Напредък“ се класира за Финалите на Държавното първенство, които за първа година се провеждат под формата на турнир в София от 6 до 13 септември 1931 г. Русенският тим се представя много добре, като достига до полуфинал, където отпада от станалия впоследствие шампион АС 23 (София).

АС-23 - Напредък

10 септември 1931 г. Полуфинал за Държавното първенство в София: АС-23 (София) - Напредък (Русе) 3:1. Станалият впоследствие шампион на България за 1931 г. столичен тим е с белите фланелки, а русенци са били с червени екипи. © Репродукция: Спортна библиотека

Поради схемата на турнира в София, в който вземат участие 12 областни първенци, след първия кръг остават шест отбора победители, а след мачовете помежду им във втория кръг те излъчват три отбора за полуфиналите – АС 23, Напредък и Шипченски сокол (Варна).

БНСФ тегли жребий за полуфиналната фаза, като според него АС 23 трябва да почива и да играе направо на финала, докато Напредък и Шипченски сокол трябва да определят другия финалист в полуфинална среща. Веднага след жребия от Шипченски сокол заплашват БНСФ, че няма да продължат участието си и ще се приберат във Варна, ако АС 23 почива, докато те трябва да играят с Напредък.

В крайна сметка от федерацията уважават протеста на варненци и постановяват в полуфинала да играят АС 23 и Напредък, а Шипченски сокол да почива. Така вместо с Шипченски сокол, според жребия, Напредък играе с АС 23 на полуфинала и след загубата с 1:3, остава на третото място в турнира.

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1930/31

– Всички мачове от Финалите на Държавното първенство са играни в София.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1930/31 /тези мачове не са взети под внимание за крайното класиране/

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Родина (Русе) - Ботев (Разград)РОСО
Напредък (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ботев (Разград)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)РОСО
Ботев (Разград) - Напредък (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Родина (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Напредък (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Ботев (Разград) - Левски (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Родина (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Родина (Русе) - Напредък (Русе)РОСО

– Първенството в Първа дивизия на РОСО е прекратено в средата на май 1931 г., преди започването на пролетния полусезон. Посочените по-горе резултати не са взети под внимание при определяне на крайното класиране.

Турнир за определяне на областния първенец на РОСО

– След първата среща от турнира Раковски-Родина, спортните клубове “Левски” и “Родина” се обединяват под името “Левски 31”. Резултатите на “Родина” не са зачетени при определяне на крайното класиране.

– В схемата на турнира за определяне на областния първенец на РОСО “Левски 31” почива в първия кръг (четвъртфинали), а “Напредък” почива във втория кръг (полуфинали).

Други турнири

Няма информация за участието на русенски отбори в други турнири.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестник “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *