Футболен сезон 1930/31

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Напредък (Русе) през есента на 1930 г.

На 1 септември 1930 г. Ботев 27 (Русе), образуван след обединение на Напредък и Кубрат през 1926 г и присъединилия се през 1927 г. Бенковски, е преименуван на Напредък. На снимката е отборът на "Напредък" - областен първенец на РОСО за сезон 1930/31. Снимката е правена на областното игрище "Алеите". © Репродукция: Спортна библиотека

Футболният сезон 1930/31 е най-странният в историята на РОСО. През есента отборите играят в познатия дивизионен формат, след което през пролетта се решава областният първенец да бъде определен в турнир с преки елиминации, без резултатите от есента да се вземат под внимание.

На 1 септември 1930 г., преди началото на сезона, Спортен клуб „Ботев 27“ променя името си на „Напредък“ с идеята да възстанови доброто име и успехите на първия русенски футболен шампион.

През сезон 1930/31 първенството на РОСО започва с шест участващи отбора – русенските „Левски“, „Раковски“, „Напредък“, „Ангел Кънчев“ и „Родина“, както и разградския „Ботев“.

Първенството протича нормално до края на есенния полусезон. За трети път обаче Ботев (Разград) се отказва от участие, този път след четири изиграни срещи, и резултатите му са анулирани.

През пролетта на 1931 г. РОСО решава резултатите от есенния полусезон да не се зачетат и назначава турнир с преки елиминации в една среща за определяне на областния първенец.

В края на май 1931 г. спортните клубове „Левски“ и „Родина“ се обединяват под името „Левски 31“.

В крайна сметка след победа във финалната среща с титлата на Русе триумфира „Напредък“, а след края на сезона БНСФ утвърждава градацията на отборите за сезон 1930/31 в РОСО в следния ред:

  1. Напредък
  2. Раковски
  3. Ангел Кънчев
  4. Левски 31

Областният първенец „Напредък“ се класира за Финалите на Държавното първенство, които за първа година се провеждат под формата на турнир в София от 6 до 13 септември 1931 г. Русенският тим се представя много добре, като достига до полуфинал, където отпада от станалия впоследствие шампион АС 23 (София).

АС-23 - Напредък

10 септември 1931 г. Полуфинал за Държавното първенство в София: АС-23 (София) - Напредък (Русе) 3:1. Станалият впоследствие шампион на България за 1931 г. столичен тим е с белите фланелки, а русенци са били с червени екипи. © Репродукция: Спортна библиотека

Поради схемата на турнира в София, в който вземат участие 12 областни първенци, след първия кръг остават шест отбора победители, а след мачовете помежду им във втория кръг те излъчват три отбора за полуфиналите – АС 23, Напредък и Шипченски сокол (Варна).

БНСФ тегли жребий за полуфиналната фаза, като според него АС 23 трябва да почива и да играе направо на финала, докато Напредък и Шипченски сокол трябва да определят другия финалист в полуфинална среща. Веднага след жребия от Шипченски сокол заплашват БНСФ, че няма да продължат участието си и ще се приберат във Варна, ако АС 23 почива, докато те трябва да играят с Напредък.

В крайна сметка от федерацията уважават протеста на варненци и постановяват в полуфинала да играят АС 23 и Напредък, а Шипченски сокол да почива. Така вместо с Шипченски сокол, според жребия, Напредък играе с АС 23 на полуфинала и след загубата с 1:3, остава на третото място в турнира.

На проведения от 22 до 24 август 1931 г. редовен конгрес на БНСФ в новоизбрания Управтелен съвет на федерацията попадат русенецът Лазар Попов (избран за подпредседател) и бившият член ръководството на Русенския спортен съюз и настоящ жител на Павликени Андрей Перев (избран за съветник).

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1930/31

– Всички мачове от Финалите на Държавното първенство са играни в София.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1930/31 /тези мачове не са взети под внимание за крайното класиране/

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Родина (Русе) - Ботев (Разград)РОСО
Напредък (Русе) - Левски (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ботев (Разград)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)РОСО
Ботев (Разград) - Напредък (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Родина (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Напредък (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Ботев (Разград) - Левски (Русе)РОСО
Ангел Кънчев (Русе) - Родина (Русе)РОСО
Левски (Русе) - Раковски (Русе)РОСО
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)РОСО
Родина (Русе) - Напредък (Русе)РОСО

– Първенството в Първа дивизия на РОСО е прекратено в средата на май 1931 г., преди започването на пролетния полусезон. Посочените по-горе резултати не са взети под внимание при определяне на крайното класиране.

Турнир за определяне на областния първенец на РОСО

– След първата среща от турнира Раковски-Родина, спортните клубове “Левски” и “Родина” се обединяват под името “Левски 31”. Резултатите на “Родина” не са зачетени при определяне на крайното класиране.

– В схемата на турнира за определяне на областния първенец на РОСО “Левски 31” почива в първия кръг (четвъртфинали), а “Напредък” почива във втория кръг (полуфинали).

Други турнири

Няма информация за участието на русенски отбори в други турнири.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестник “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *