Футболен сезон 1934/35

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Напредък (Русе) - шампион на РОСО за сезон 1934/35

Представителният футболен отбор на Напредък (Русе) - първенец на РОСО и полуфиналист в Държавното първенство през 1934 г. Репродукция: © Нанко Нанев

През сезон 1934/35 “Напредък” печели повече от убедително трета поредна титла в първенството на РОСО. Шампионатът отново е структуриран в две дивизии.

В Първа дивизия на РОСО са Напредък, Левски, Ангел Кънчев и първенецът на Втора дивизия от миналия сезон – Бенковски.

Втора дивизия също започва сезона в състав от четири отбора – изпадналият през предходния сезон от Първа дивизия Раковски, както и Черни Лом, ЖСК и Добруджа.

В отчетите на РОСО за 1934 г. се дават сведения за броя на клубовете, регистрирани в БНСФ и техните членове: Левски – 280 членове, Наредък – 206, Добруджа – 101, ЖСК – 95, Раковски – 90, Бенковски – 80, Черни Лом – 75, и Ангел Кънчев – 63. Освен русенските клубове, редовен член на БНСФ е Ботев (Разград), който има 55 членове.

През ноември 1934 г. Висшият спортен съвет на БНСФ утвърждва промени в дейността на федерацията, някои от които касаят организацията по места. Остновните от тях са, че един спортен клуб може да съществува, ако има най-малко 100 възрастни членове, детска и юношеска група от 50 членове, женска група, игрище и практикува задължително футбол, атлетика, игра с ръчна топка. Отделно е предвидено да има само по един спортен клуб на 10 000 жители в градовете.

Русе със своите малко над 53 000 жители, според новите изисквания има право на 5 или 6 спортни клуба.

Не е известно дали като част от прилагането на тези нови изисквания или по друга прична, но на 14 ноември 1934 г. русенските спортни клубове от западната част на града – Ангел Кънчев и Черни Лом, официално се обдиняват, като новият клуб запазва името Ангел Кънчев. Това води то преустановяване на участието на Черни Лом в първенството на Втора дивизия, тъй като обединеният отбор продължава на мястото на Ангел Кънчев в Първа дивизия.

В началото на декември РОСО нареджда на клубовете Бенковски и Добруджа да се обединят, като в противен случай ще бъдат разформировани. Заповедта е мотивирана с решенията на Висшия спортен съвет н БНСФ. Двата клуба обаче отнасят този въпрос до централното ръководство на БНСФ, а оттам им отговарят, че РОСО първо трябва да престави общ проект за реорганизацията, и едва тогава да се премимене към сливане и разформироване на клубове.

На 17 декември 1934 г. се състои Общото събрание на РОСО. Клубовете са представени от различен брой делегати, според броя на редовно регистираните им членове – Левски – 3-ма делегати, Напредък и Ангел Кънчев – по двама, Раковски, Добруджа, Бенковски и ЖСК – по един. Отсъства делегатът на Ботев (Разград). На събранието присъстват делгатът на БНСФ ротмистър Асен Лекарски и футболният комисар на областта поручик Тинчовски.

Общото събрание избира нови ръководни органи на РОСО. Новият Управителен съвет е в състав: председател подполковник Мих. Атанасов, подпредседател Ал. Иконописов, секретар Симеон Лютаков, касиер д-р Симеонов, организатори – Дим. Сакакушев, Панчев и Дани Георгиев. Новата Контролна комисия на РОСО е в състав: Пенчо Димов, Йордан Яковчев и Йордан Тонев.

Към март 1935 г. данните за клубовете, регистрирани към РОСО при БНСФ са следните: Левски – 131 членове, Напредък – 106, Бенковски – 105, ЖСК и Ангел Кънчев – по 101. За Раковски, Добруджа и Ботев (Разград) липсват данни, но тези клубове продължават да бъдат активни членове на РОСО при БНСФ.

Налага се изводът, че изскването на БНСФ за наличието на един спортен клуб на 10 000 жители в населените места не е приложен в Русе, където офииално продължават да функционират седем клуба – Левски, Напредък, Ангел Кънчев, Раковски, Бенковски, ЖСК и Добруджа.

През 1934 г. продължава бурното развитие при т.нар. “неорганизирани” клубове в Русе. След разформироването на Русенската спортна лига в края на 1933 г. и през новата 1934 г. “неорганизираните” отново опитват да проведат собствено първенство. В него записат участие отборите на ФК 31, Кубрат (преименуван по-късно през 1934 г. на “Владислав”), Диана, Ботев, Прогрес, Алемдар, Котва 32, както и новооснованите Светкавица 34 и Златна котва 34. Първенството на “неорганизираните” клубове в своеобразната “Трета” дивизия не завършва, след като от него са проведени само няколко мача, които са поместени по-долу.

Футболна дейност проявява и отборът на русенските арменци – Арарат, както и този на евреите – Акоах.

Активност е отчетена и в областта, където усилена дейност водят клубовете РС 33 (село Ряхово), Филип Тотю (Две могили), Княз Кирил (Кубрат), Раковски (Каменово), Вихър (Завет), Ботев и Бели Лом от Разград.

Мачът на сезона

Гостуването на елитния румънски клуб ЧФР (Букурещ) в Русе е събитието на сезона, а победата на “Левски” е определена като сензация. Защото гостите са не само в елитната дивизия на северната ни съседка, но през този сезон печелят Купата на Румъния сред невероятна победа срещу шампиона Рипенсия (Тимишоара) с 6:5 в редовното време.

От своя страна Левски (Русе) е в криза, остъпвайки значително в първенството на своя вечен конкурент на местна почва – Напредък. На този фон русенските левскари постигат огромния си успех с категоричното 3:0 срещу румънските “железничари” /ЧФР Букурещ е известен под името “Рапид” в наши дни/.

РЕПОРТАЖ И СНИМКИ ОТ МАЧА ЛЕВСКИ – ЧФР (Букурещ)

Левски (Русе) - ЧФР (Букурещ)

25 ноември 1934 г. Левски (Русе) - ЧФР (Букурещ, Румъния) 3:0, международна приятелска среща, играна на игрище "Алеите" в Русе. Вратарят на русенци Марко Николов /Маро/ спасява сигурен гол. На снимката четем: „Николов спасява страшен шут на Атила“. Атила е една от звездите на гостите и футболист на националния отбор на Румъния. Снимката е подписана от легендарния вратар. Снимка: © Личен архив на Марко Николов. Репродукция: Любен Марков

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1934/35

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1934/35

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)
Бенковски (Русе) - Левски (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Напредък (Русе) - Левски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Бенковски (Русе) - Напредък (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Бенковски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Левски (Русе) - Напредък (Русе)

Първа дивизия на РОСО – сезон 1934/35 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
165012381510
26303141046
36303151416
46105525-202

– Срещата Ангел Кънчев – Напредък, проведена на 7 октомври, завършва при резултат 4:0 в полза на Напредък. Първоначално този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Ангел Кънчев. Впоследствие и този резултат е анулиран и е насрочено преиграване на мача на 8 ноември. Резултатът от преиграването – 3:2 в полза на Ангел Кънчев е окончателен.
– Срещата Напредък – Бенковски е прекратена заради инцидент през второто полувреме при резултат 6:0 в полза на Напредък. Този резултат е зачетен за краен.

Втора дивизия на РОСО

Втора дивизия на РОСО – сезон 1934/35 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
143109277
24211154115
34004119-180

– Срещите Черни Лом – Добруджа (2:1) и ЖСК – Черни Лом (4:0) са анулирани след обединението на клубовете Ангел Кънчев и Черни Лом, състояло се на 14 ноември 1934 г., и преустановяне на участието на Черни Лом във Втора дивизия.
– Резултатът от срещата Добруджа – Раковски (1:1), играна на 9 юни е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Раковски.

Други турнири

Турнир за Купата на РОСО

Не са известни други резултати от турнира за Купата на РОСО през този сезон.

Първенство на неорганизираните клубове (“Трета” дивизия)

Железничарско първенство

Приятелски срещи

Резултати от приятелски срещи – сезон 1934/35

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Напредък (Русе) - Сборен отбор на Втора дивизия на СОСО (София)
Княз Кирил (Кубрат) - Котва 32 (Русе)
Акоах (Русе) - Алемдар (Русе)
Сборен отбор на Русе - Левски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Левски (Русе)
Напредък (Русе) - Левски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)
Раковски (Каменово) - Княз Кирил (Кубрат)
Марица (Пловдив) - Левски (Русе)
Ботев (Пловдив) - Левски (Русе)
Напредък II (Русе) - Бенковски II (Русе)
Напредък II (Русе) - Ангел Кънчев II (Русе)
Напредък II (Русе) - Левски II (Русе)
Напредък (Русе) - Левски (Плевен)
Ангел Кънчев (Русе) - Панайот Волов (Шумен)
Левски (Бургас) - ЖСК (Русе)
Раковски (Каменово) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
Напредък (Русе) - Черноморец (Бургас)
Ботев (Разград) - Никола Симов (Търговище)
Левски (Русе) - Черноморец (Бургас)
Княз Кирил (Кубрат) - Ботев (Разград)
Бели Лом (Разград) - Искър (Попово)
Ботев (Разград) - Хан Омуртаг (Шумен)
Левски (Русе) - ЖСК (Русе)
Стар герой (Дряново) - ЖСК (Русе)

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Спорт” и “Левски“, списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.