Футболен сезон 1938/39

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Левски (Русе) през 1938 г.

Левски (Русе), сниман на игрище "Алеите" през 1938 г. Прави (от ляво на дясно): Борис Пейчев, Радослав Дуков (Тръбача), Марко Николов (Маро), Продан Новаков, Жан Пинкас, Сидер Димитров, Борис Митев, Тодор Лалчев. Клекнали (от ляво на дясно): Константин Новаков (Диндата), Тодор Горанов, Димитър Топоров. Снимка © Личен архив на Борис Митев. Репродукция: Нанко Нанев

Сезон 1938/39 в общи линни повтаря предишния по отношение на ситуацията в Русе. “Левски” продължава да представлява града ни в първенството на Националната футболна дивизия, а също и в турнира за Царската купа, където отново достига до финалната битка.

Останалите шест клуба в Русе – “Напредък”, “Ангел Кънчев”, ЖСК, “Добруджа”, “Бенковски” и “Раковски” продължават своето съперничество в криещия интрига до края шампионат на Първа дивизия на РОСО. В крайна сметка, с титлата “областен първенец” триумфира “Напредък”, за сметка на преследвачите си от “Ангел Кънчев” и “Добруджа”. Солидно по традиция вече се представят и “железничарите” от ЖСК, докато “Бенковски” и “Раковски” записват разочароващ сезон.

По официални данни от картотекирането в БНСФ в началото на сезона “Напредък” продължава да бъде най-големият клуб в града със своите 138 регистрирани членове (39 възрастни и 79 юноши), следван от “Раковски” – 114 членове (60 в. и 54 ю.), “Бенковски” – 102 (68 в. и 34 ю.), “Левски” – 100 (58 в. и 42 ю.), ЖСК – 87 (56 в. и 31 ю.), “Добруджа” – 78 (35 в. и 43 ю.) и “Ангел Кънчев” – 74 (35 в. и 39 ю.).

На 6 ноември 1938 г. се провежда годишното Общо събрание на РОСО, на което е избрано ново ръководство на областта. Новия Управителен съвет се конституира в следния състав: председател Филип Йорданов (“Напредък), подпредседател Тодор Кънчев (“Ангел Кънчев”), секретар В. Тодоров, касиер Ст. Качамаков, комисар Ст. Гаджанов, завеждащ специалните спортове Дани Георгиев, завеждащ юношите Симеон Лютаков и съветник Янко Грозев. Новата Контролна комисия е в състав: Костов, Тодор Пиргозлиев и Станев.

На 25 декември 1938 г. е проведено събрание на Шуменската окръжна спортна област /ШОСО/. На това събрание официално са приети за членове на областта разградските клубове “Ботев” и “Бели Лом”, които този момент са се числили към РОСО. Като мотиви за това “мигриране” на разградските клубове от Русе към Шумен са изтъкнати различни технически преимущества. БНСФ утвърждава преминаването на Ботев (Разград) и Бели Лом (Разград) към ШОСО в края на януари 1939 г.

Напредък - Ангел Кънчев

Снимка от първа страница на вестник "Спорт" в броя му от 5 юли 1939 г. показа "вип" посетителите на приятелската среща между русенските "Напредък" и "Ангел Кънчев", играна на 25 юни при резултат 9:2 за "Напредък".

Национална футболна дивизия

Резултати от Националната футболна дивизия – сезон 1938/39

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Владислав (Варна) - Левски (Русе)
Шипка (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - ФК 13 (София)
Левски (Русе) - Пловдивски спортклуб
Черноморец (Бургас) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Тича (Варна)
АС 23 (София) - Левски (Русе)
Славия (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Левски (София)
Левски (Русе) - АС 23 (София)
Тича (Варна) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Владислав (Варна)
Пловдивски спортклуб - Левски (Русе)
ФК 13 (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Шипка (София)
Левски (Русе) - Славия (София)
Левски (Русе) - Черноморец (Бургас)
Левски (София) - Левски (Русе)

Национална футболна дивизия – сезон 1938/39 – крайно класиране

– Насрочената за 3 март среща АС 23 (София) – Левски (Русе) не е проведена поради неявяването на гостите. Причината е в отпадането на 65% намаление за пътуване с БДЖ за клубовете от Националната дивизия. Присъден е служебен резултат 3:0 в полза на АС 23.
– Насрочената за 5 март среща Славия (София) – Левски (Русе) не е проведена поради неявяването на гостите. Причината е в отпадането на 65% намаление за пътуване с БДЖ за клубовете от Националната дивизия. Присъден е служебен резултат 3:0 в полза на Славия.
– Срещата Тича (Варна) – Левски (Русе), играна на 23 април, е прекратена в 83-ата минута при резултат 2:0 в полза на Левски заради масов бой и инциденти по терена. По-късно е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Левски.

Междуобластен турнир за попълване на Националната футболна дивизия

Резултати от междуобластния турнир за попълване на Националната футболна дивизия – сезон 1938/39

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1938/39

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Напредък (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
ЖСК (Русе) - Бенковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Добруджа (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)
Раковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Бенковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Добруджа (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Бенковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Добруджа (Русе)
Бенковски (Русе) - Напредък (Русе)
Добруджа (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Напредък (Русе) - Раковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Напредък (Русе)
Бенковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Добруджа (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Раковски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Напредък (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Раковски (Русе) - Добруджа (Русе)
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Бенковски (Русе)
Раковски (Русе) - Напредък (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Добруджа (Русе)

Първа дивизия на РОСО – сезон 1938/39 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
11071236102615
2107032314914
3107032618814
4106042216612
5102171225-135
61000101147-360

– Срещата Добруджа – Ангел Кънчев, играна на 16 октомври, е прекратена при резултат 4:1 в полза на Добруджа 5 минути преди края. Мачът е анулиран и е насрочено преиграване на 5 март. В преиграването Добруджа побеждава с 4:2 и този резултат остава окончателен.
– .

Царска купа (Купа на Н.В. Царя)

Областни квалификации за Царската купа

– Полуфиналната среща за излъчване на областен представител на РОСО в турнира за Царската купа Бенковски – Напредък завършва при резултат 2:1 в полза на Бенковски. По-късно е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък, който отива на финала.

Финална фаза на турнира за Царската купа

Други турнири

Турнир на РОСО за Купата “Златна Добруджа”

Резултати от турнира на РОСО за Купата "Златна Добруджа" - сезон 1938/39

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Левски (Русе) - ЖСК (Русе)-

Турнирът на РОСО за купата “Златна Добруджа” е турнир между русенските клубове за трофея, подарен от Културно-просветното дружество “Добруджа” в Русе.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Русенска поща“, “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.