Футболен сезон 1939/40

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Бенковски (Русе) - Добруджа (Русе)

Бенковски (Русе) - Добруджа (Русе) 2:4 - среща от първенството на Русенската окръжна спортна област, играна на 12 ноември 1939 г.

Сезон 1939/40 ще бъде запомнен с разформироването на русенския “Левски” след наложено тежко наказание от страна на Българската национална спортна федерация /БНСФ/. Това се случва, след като русенският отбор за четвърти пореден път се класира на финала за Царската купа, но отказва да излезе да играе срещу ФК 13 (София) заради неуредени финансови спорове с федерацията. БНСФ отказва да плати на “Левски” предявените искове за покриване на разходите по пътуването им до София за финала на 3 октомври 1940 г.

Тежкото наказание на Левски (Русе), обаче, идва в самия край на сезона. Преди това нашият отбор се представя доста слабо при последното си участие в първенството на Националната футболна дивизия и логично остава на предпоследното място в крайното класиране. Светъл лъч на фона на посредствените игри през целия сезон са победата в София над „Славия“ с 1:0 и равенството 1:1 в столицата срещу тамошния съименник – резултати, които костват буквално титлата и на „белите“, и на „сините“, в полза на софийския ЖСК.

За сметка на неудачите в шампионата, вече по традиция Левски (Русе) прави успешен марш в турнира за Царската купа. Но, идва злощастният финал и „русенският фаворит“ излиза от играта.

На „домашната сцена“ останалите шест русенски клуба провеждат едно странно първенство на РОСО. То протича в две „фази“ – първо на терена, а после – на „зелената маса“ /термин използван за решаване на крайния изход на футболни срещи от административния орган след подадени контестации/. И в двете „фази“ на русенския шампионат надделява „Напредък“.

„Червеният“ тим завършва първи (с равни точки, само по по-добро голово отношение), но основният му опонент – „Бенковски“, решава, че може да изкара по-добро голово отношение и да грабне титлата. За целта “керемидарите” искат от РОСО да им анулира два мача, които иначе са спечелили, като с присъдените служебни резултати ще се занули головият актив на противниците на „Бенковски“ в тези срещи.

„Напредък“ обаче не остава със скръстени ръце и също подава цял куп контестации, включително и за три мача още от есента на миналата година. И РОСО ги уважава и произвежда новия първенец на областта на база решенията на „зелената маса“.

На 10 юли 1940 г. е избран нов Управителен съвет на РОСО. Председател става Стефан Симеонов – полицейски комендант на Русе, член на спортен клуб „Добруджа“ и всепризнат голям спортен деятел. В новия УС влизат още: подпредседател К. Косатев, касиер Симеон Лютаков, секретар В. Тодоров, завеждащ футбола Л. Коджабашев, завеждащ специалните спортове Дани Георгиев, завеждащ юношите Коста Райчев, завеждащ атлетиката М. Султанов, медицински съветници: д-р Костов и д-р Сараманчев.

Областният първенец на Русе – „Напредък“, според регламента на първенството, се бори за влизане в Националната футболна дивизия в междуобластния турнир. Още в първия кръг русенци се препъват в коравия тим на България (Попово), макар да са домакини. Първо завършват 1:1, а в преиграването на следващия ден губят с 0:1 наред Русе. Благодарение на подадена контестация за участието на нередовени състезатели в състава на поповци, „Напредък“ печели административно двубоя, а в следващия кръг с мъка отстранява с 3:2 у дома тима на Бдин (Видин).

В крайна сметка, на полуфинала „червеният тим“ отпада като гост на Ботев (София) с 1:5. Все пак, „Напредък“ влиза по-късно в Националната футболна дивизия за сезон 1940/41 след покана от страна на БНСФ да замести извадения и разформирован Левски (Русе).

В края на септември 1940 г., съгласно Крайовската спогодба, Румъния връща на България земите на Южна Добруджа. Още в първите дни в Силистра пристига полицейският комендант на Русе, член на русенския спортен клуб „Добруджа“ и председател на РОСО Стефан Симеонов, който установява връзка и помага с методически указания за организацията на местния спортен клуб „Вихър“. Според решението на БНСФ новоприсъединените към Царство България области Силистра и Тутракан ще минат към РОСО за спортно-състезателния сезон 1940/41.

Национална футболна дивизия

Резултати от Националната футболна дивизия – сезон 1939/40

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Левски (Русе) - Владислав (Варна)
Тича (Варна) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - ЖСК (София)
Шипка (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - ФК 13 (София)
АС 23 (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Левски (София)
Левски (Русе) - Пловдивски спортклуб
ФК 13 (София) - Левски (Русе)
ЖСК (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Шипка (София)
Левски (Русе) - Тича (Варна)
Пловдивски спортклуб - Левски (Русе)
Славия (София) - Левски (Русе)
Левски (София) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - АС 23 (София)
Владислав (Варна) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Славия (София)

Национална футболна дивизия – сезон 1939/40 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
11810353127423
21894529181122
31894530201022
41892741271420
5186753729819
6187382527-217
7184951724-717
8186571724-717
91844101327-1412
101835101431-1711

– Срещата Левски (Русе) – ФК 13 (София) не е проведена поради недоразумение. Тъй като теренът на игрище “Алеите” е бил наводенен и разкалян и са били налице лоши атмосферни условия (силен, леден северен вятър) медицинският съветник на РОСО забранява провеждането на мача заради риск за здравето на футболистите. Играчите на Левски се подчиняват на заповедта на медицинския съветник и не излизат на терена. В същото време съдията Васил Кавалджиев от Плевен преценява, че условията са подходящи за провеждането на мача, но срещата не се състои, тък като футболистите на Левски отказват да излязат на терена. В свое решение Централният футболен комитет при БНСФ, вземайки предвид докладите на съдията и на областния дежурен, присъжда служебен резултат 3:0 в полза на ФК 13, тъй като според правилника единствено съдията може да взема решение на място за провеждането или непровеждането на дадена футболна среща.

Междуобластен турнир за попълване на Националната футболна дивизия

Резултати от междуобластния турнир за попълване на Националната футболна дивизия – сезон 1939/40

– Срещата Напредък (Русе) – България (Попово), играна на 29 юли, завършва при резултат 1:0 в полза на България. Напредък подава контестация за нередовни футболисти в състава на България, която е уважена от БНСФ. Резултът от мача е анулиран, присъден е служебен резултат 3:0 в полза на Напредък и тимът е класиран административно в следващия етап от Междуобластния турнир за влизане в Националната футболна дивизия.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1939/40

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Напредък (Русе) - ЖСК (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Напредък (Русе)
ЖСК (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Добруджа (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Раковски (Русе) - Напредък (Русе)
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Бенковски (Русе)
Бенковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Добруджа (Русе)
ЖСК (Русе) - Напредък (Русе)
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
ЖСК (Русе) - Добруджа (Русе)
Раковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Добруджа (Русе)
ЖСК (Русе) - Бенковски (Русе)
Напредък (Русе) - Раковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Напредък (Русе)
Бенковски (Русе) - Добруджа (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Бенковски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)

Първа дивизия на РОСО – сезон 1939/40 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
11071224101415
21062228161214
3105141614211
4105052620610
5102441922-38
610109940-312

– Срещата Напредък – ЖСК, играна на 1 октомври, завършва при резултат 3:2 в полза на Напредък. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата Бенковски – Раковски, играна на 1 октомври, е прекратена в 68-ата минута при резутат 3:2 в полза на Бенковски заради инциденти по терена и напускането на съдията. Насрочено е преиграване за 8 октомври, което Бенковски печели с 4:1 и този резултат остава окончателен.
– Срещата Бенковски – Напредък, играна на 15 октомври, завършва при резултат 4:1 в полза на Бенковски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата Напредък – Добруджа, играна на 22 октомври завършва наравно 2:2. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата ЖСК – Бенковски, играна на 12 май, завършва с резултат 2:1 в полза на Бенковски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Бенковски.
– Срещата Раковски – Бенковски, играна на 23 юни, завършва при резултат 5:2 полза на Бенковски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 5:0 в полза на Бенковски.
** Срещата Раковски – Напредък, играна на 29 октомври, е прекратена 24 минути преди края при резултат 3:0 в полза Напредък поради настъпила тъмнина. Полученият на терена резултат остава краен.

Царска купа (Купа на Н.В. Царя)

Областни квалификации за Царската купа

За сезон 1939/40 липсват по-голяма част от крайните резултати в Областния турнир за Царската купа.

Финална фаза на турнира за Царската купа

Други турнири

Турнир на РОСО за Купата “Златна Добруджа”

Резултати от турнира на РОСО за Купата „Златна Добруджа“ – сезон 1939/40

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Левски (Русе) - Бенковски (Русе)Полуфинал

Турнирът на РОСО за купата “Златна Добруджа” е турнир между русенските клубове за трофея, подарен от Културно-просветното дружество “Добруджа” в Русе.

Приятелски срещи

Резултати от приятелски срещи – сезон 1939/40

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Ангел Кънчев (Русе) - Победа (Варна)
Хаджи Славчев (Павликени) - Напредък (Русе)
Царица Йоана (Павликени) - Напредък (Русе)
Белите орли (Плевен) - ЖСК (Русе)
България (Попово) - Бенковски (Русе)
СП 39 (Плевен) - ЖСК (Русе)
Ботев (Разград) - ЖСК (Русе)
Борислав (Калтинец) - Бенковски (Бяла)
ЖСК (Русе) - Отбор на германските учители в Русе
Левски (Русе) - ЖСК (Русе)
ЖСК (Русе) - Отбор на германските учители в Русе
Сборен отбор на Русенска О. С. О. - Отбор на германските учители в Русе
Никола Петров (Горна Оряховица) - ЖСК (Русе)
Чардафон (Габрово) - ЖСК (Русе)

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Русенска поща“, “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.