Футболен сезон 1940/41

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

След разформироването на най-силния русенски отбор – „Левски“, в края на миналия сезон, ситуацията в града се видоизменя. Подсилени с елитни футболисти от разтурения от БНСФ клуб, Напредък и ЖСК се впускат в борба за титлата в областната дивизия на РОСО.

Впрочем, Напредък, като областен първенец, преди това е включен в новосформираната Северобългарска дивизия /второ ниво под Нациналната футболна дивизия/. Буквално вечерта преди първия мач от сезона с решние на БНСФ, Напредък е изваден от Северобългарската дивизия и е включен в шампионата на Националната футболна дивизия /НФД/ на мястото на разтурения Левски. Но заради наложените от федерацията промени в регламента, НФД е разформирована след изиграването на първите мачове на 13 октомври 1940 г. Приета е нова схема на Държавното първенство, в която бившите членове на НФД трябва да подновят участието си в „новосъздадени“ областни дивизии.

Така, Напредък се озовава обратно в първенството на РОСО. Създадена е дивизия само с русенските шест клуба, докато другият участник – Вихър (Силистра), е решено да играе във финална среща срещу първенеца на Русе за определянето на представител на РОСО във Финалите на Държавното първенство.

Подобно на минали години, първенството на РОСО протича с много подадени контестации и присъдени резултати. Нещо повече, всички изиграни мачове от есента на 1940 г. са анулирани и е решено за крайното класиране да се зачитат само резултатите от пролетния полусезон. По този начин отборите изиграват само по една, вместо две срещи помежду си. След финалната борба с контестации на „зелената маса“, Напредък завършва пред ЖСК с пълен актив.

Второто стъпало за Напредък е победата във финалната битка за областната титла на РОСО срещу силистренския „Вихър“. И там не се минава без скандали, и след три мача най-сетне русенци надделяват по пътя си към финалите на Държавното първенство, където още в първия кръг ги чака актуалният шампион на България – ЖСК (София). Загуба в Русе с 3:1 и победа в София с 2:1 изхвърлят Напредък от борбата.

Вторият фронт е битката в турнира за Царската купа. Там Напредък стига до самия финал, загубен в Добрич от столичния АС 23 с 2:4.

Национална футболна дивизия

Резултати от Националната футболна дивизия – сезон 1940/41

Първенството на Националната футболна дивизия започва на 13 октомври 1940 г. с два мача – в Русе: Напредък – ЖСК (София) 0:2 и във Варна: Владислав (Варна) – Тича (Варна) 2:1. Още две срещи, планирани да се играят с участието на отбори от София, не са проведени поради бойкот от страна на столичните клубове. В крайна сметка, първенството на НФД е прекратено след изиграването на двата мача в Русе и Варна, чиито резултати са анулирани.

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1940/41

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1940/41

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Раковски (Русе) - Добруджа (Русе)
ЖСК (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Напредък (Русе) - ЖСК (Русе)
ЖСК (Русе) - Добруджа (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Добруджа (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Напредък (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Бенковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Напредък (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Добруджа (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Бенковски (Русе) - Добруджа (Русе)
Раковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)

Първа дивизия на РОСО – сезон 1940/41 – крайно класиране

– Всички срещи от есенния полусезон са анулирани и за крайното класиране са зачетени само срещите от пролетта на 1941 г.
– Срещата Бенковски – Раковски, играна на 24 ноември, е прекратена при резултат 4:3 в полза на Бенковски в 80-ата минута поради настъпила тъмнина.
– Срещата ЖСК – Напредък, играна на 25 май, завършва при резултат 0:0. По-късно резултатът е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата Ангел Кънчев – Бенковски, играна на 25 май, е прекъсната в 45-ата минута при резултат 1:1. Насрочено е доиграване на оставащите 45 минути от мача на 9 юни, но отборът на Ангел Кънчев не се явява на терена. Присъден е служебен резултат 3:0 в полза на Бенковски.
– Срещата Раковски – Напредък, играна на 8 юни, завършва при резултат 1:1. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата Бенковски – ЖСК, играна на 1 юни, завършва при резултат 1:1. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на ЖСК.
– Срещата ЖСК – Добруджа, играна на 9 юни, завършва при резултат 4:2 в полза на Добруджа. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на ЖСК.

Областен финал на Първенството на РОСО

– Областният финал на РОСО Нанпредък (Русе) – Вихър (Силистра), игран на 6 юли, завършва при резултат 7:2 в полза на Напредък. Резултатът от мача обаче е анулиран и присъдено финалната среща да се преиграе в Силистра.

Царска купа (Купа на Н.В. Царя)

Областни квалификации за Царската купа

Част от резултатите в областния турнир на РОСО за Царската купа през сезон 1940/41 не са известни.

Финална фаза на турнира за Царската купа

Резултати от Финалната фаза на турнира за Царската купа – сезон 1940/41

Други турнири

Железничарско първенство

Резултати от Железничарското първенство - сезон 1940/41

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
ЖСК (Русе) - ЖСК (Горна Оряховица)-

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Русенска поща“, “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.