Футболен сезон 1942/43

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Шипка (Търговище) - ЖСК (Русе)

Шампионът на Русенска окръжна спортна област за сезон 1942/43 ЖСК гостува в Търговище преди финалите за Държавното първенство. В тази приятелска среща, проведена на 1 юли 1943 г., домакините от "Шипка" /клекнали на снимката/ печелят с 3:2. Снимка © Сашо Стойков.

През сезон 1942/43 ЖСК (Русе) печели за втори пореден път първенството на РОСО – отново в голямата конкуренция на Напредък. „Червените“ водят с една точка пред железничарите преди последния мач за сезона, който противопоставя един срещу друг двата тима. В дербито ЖСК взема убедителна победа с 3:1 и грабва титлата.

Първенството е планирано да се проведе в две групи – „А“ и „Б“. В първата са шесте русенски клубове, а във втората – клубовете от Тутракан и Силистра, като първенците на двете групи е трябвало да определят областния първенец. Първенство на група „Б“ обаче не е проведено и през сезон 1942/43 силистренските отбори, както и Тутраканец (Тутракан) не играят официални мачове.

Русенските железничари, след неучастието им в предния сезон поради редица неуредици, сега дебютират във Финалите на Държавното първенство и достигат до най-доброто си класиране – четвъртфинал, или иначе казано – се подреждат сред осемте най-добри отбора в Царство България.

Още от края на 1942 г. РОСО прави постъпки пред БНСФ за амнистирането на разтурения през 1940 г. най-силен русенски клуб „Левски“. Амнистията идва във втората половина на юли 1943 г., когато на свое заседание Висшият спортен съвет при БНСФ обявява опрощаване на всички клубове и състезатели, имащи към него момент влезли в сила наказания. Освен Левски (Русе), е амнистиран и разтуреният Пловдивски спортклуб.

Създаденият през септември 1942 г. работнически спортен клуб „България“ успява да изгради организацията си и започва своята спортна дейност през юни 1943 г. За треньор на футболния му отбор е назначен бившият играч на Левски Борис Пейчев.

На заседание на РОСО на 26 юли 1943 г. за редовни членове на БНСФ са приети клубовете Левски и България, с което общият брой на спортните клубове в Русе става осем.

Финали на Държавното първенство

– Срещата от II кръг на Финалите на Държавното първенство ЖСК (Русе) – Владислав (Варна), играна на 25 юли, завършва при резултат 3:2 в полза на Владислав. Поради съдийска грешка, свързана с неоснователно продължение на второто полувреме, в което варненци отбелязват победния си гол, мачът е счетен за опорочен от съдията, полученият резултат е анулиран и е насрочено преиграване за 8 август. ЖСК печели преиграването с 6:1 и с общ резултат от двата мача 8:5 се класира за следващия кръг.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1942/43

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
Раковски (Русе) - Добруджа (Русе)
Добруджа (Русе) - Напредък (Русе)
ЖСК (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Раковски (Русе) - ЖСК (Русе)
ЖСК (Русе) - Напредък (Русе)
Бенковски (Русе) - Добруджа (Русе)
Раковски (Русе) - Бенковски (Русе)
Добруджа (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Бенковски (Русе)
Бенковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Напредък (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Бенковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Бенковски (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Напредък (Русе)
ЖСК (Русе) - Раковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Напредък (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Добруджа (Русе)
Напредък (Русе) - Раковски (Русе)
ЖСК (Русе) - Бенковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Добруджа (Русе)
Напредък (Русе) - ЖСК (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - ЖСК (Русе)
Раковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Добруджа (Русе)

Първа дивизия на РОСО – сезон 1942/43 – крайно класиране

#ОтборМПРЗОГДГГРТ
11072134112316
21071223111215
3105051824-610
4103341218-69
5102261418-46
610127827-194

– Срещата Ангел Кънчев – Раковски, играна на 13 септември, е прекратена 4 минути преди края при резултат 3:0 в полза на Ангел Кънчев. Оставащите 4 минути са доиграни на 4 ноември без да бъдат отбелязани нови голове. Крайният резултат остава 3:0 в полза на Ангел Кънчев.
– Срещата Ангел Кънчев – Бенковски, играна на 3 октомври, завършва при резултат 2:2. По-късно този резултат е анулиран и е насрочено преиграване на 4 април. В преиграването Ангел Кънчев печели с 4:2 и този резултат остава окончателен.
– Срещата Ангел Кънчев – ЖСК, играна на 18 април, е прекратена в 80-ата минута при резултат 7:2 в полза на ЖСК. Оставащите десет минути от мача са доиграни на 4 юли, когато ЖСК вкарва един гол. Крайният резултат остава 8:2 полза на ЖСК.

Купа на България

През сезон 1942/43 не е проведен отделен турнир за Царската купа и тя е връчена на шампиона на Царство България.

Други турнири

Турнир за Купата “Железничар”

Резултати от турнира за Купата „Железничар“ – сезон 1942/43

Купата “Железничар” е турнир между железничарските спортни клубове в Царство България за трофея, подарен от министъра на железниците.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Русенска поща“, “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.