Футболен сезон 1943/44

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

Сезон 1943/44 дава финалния акорд на традициите на Русенската окръжна спортна област /РОСО/ при Българската национална спортна федерация /БНСФ/. Поради настъпилите обществено-политически и социални промени у нас след преврата на 9 септември 1944 г. голямото мнозинство от спортните клубове, като Левски, Напредък, Раковски, Ангел Кънчев, Бенковски и Добруджа, дали със своята дейност облика на спортния живот в Русе в довоенните години ще бъдат заличени от историята в месеците след идването на Отечествения фронт на власт.

Иначе в този последен сезон преди промените шампионатът на РОСО върви почти като по ноти. Мачовете се играят в стегнат календар и всичко протича нормално до началото на юни 1944 г. Тогава е взето решението, въпреки изиграните вече два мача, пролетният полусезон да бъде отменен и така отборите остават само по една изиграна среща помежду си.

Сезон 1943/44 по „стара русенска традиция“ е белязан от поредица служебни резултати след подадени купища контестации по мачовете. Най-потърпевши са „новобранците“ – завърналият се в първенството след амнистията си Левски и дебютантът – работническият клуб България. Заради нередовни играчи и други нередности всичките мачове на Левски завършват със служебни резултати 3:0. Същото важи и за България, който има само два „редовни мача“ и седем „присъдени“. Отделно някои мачове не завършват „поради насътпила тъмнина“ или грозни инциденти по терена.

В борбата за титлата за втори (оказал се и последен) път в историята си „Добруджа“ триумфира като „областен първенец“ за сметка на „Ангел Кънчев“ и ЖСК. Добруджанци обаче претърпяват пълно фиаско във Финалите на Държавното първенство, след като губят катастрофално насред Русе от Кубрат (Попово) с 0:5 и практически обезсмислят реванша, на който не се явяват.

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1943/44

– Финалите на Държавното първенство през сезон 1943/44 се провеждат в две срещи на разменено гостуване. Добруджа (Русе) почива по програма в първия кръг. След II кръг, завършил на 27 август, състезанията за излъчване на шампион на Царство България са прекратени поради Деветосептемврийския преврат и промяната в политическата обстановка в страната. Първенството не завършва и шампион не е излъчен.

Първенство на Русенска окръжна спортна област

Първа дивизия на РОСО

Резултати от Първа дивизия на РОСО – сезон 1943/44

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Добруджа (Русе) - Раковски (Русе)
Бенковски (Русе) - Напредък (Русе)
Напредък (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Раковски (Русе) - България (Русе)
ЖСК (Русе) - Напредък (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Раковски (Русе)
България (Русе) - Добруджа (Русе)
Бенковски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Левски (Русе) - Раковски (Русе)
Добруджа (Русе) - Напредък (Русе)
ЖСК (Русе) - Бенковски (Русе)
Левски (Русе) - България (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - Добруджа (Русе)
Напредък (Русе) - Раковски (Русе)
Напредък (Русе) - Левски (Русе)
Бенковски (Русе) - България (Русе)
Добруджа (Русе) - Бенковски (Русе)
България (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Левски (Русе) - Добруджа (Русе)
Ангел Кънчев (Русе) - ЖСК (Русе)
Напредък (Русе) - България (Русе)
ЖСК (Русе) - България (Русе)
Напредък (Русе) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
ЖСК (Русе) - Левски (Русе)
Левски (Русе) - Бенковски (Русе)
Раковски (Русе) - ЖСК (Русе)
Добруджа (Русе) - ЖСК (Русе)
ЖСК (Русе) - Ангел Кънчев (Русе)
Добруджа (Русе) - Левски (Русе)
Бенковски (Русе) - Раковски (Русе)

Първа дивизия на РОСО – сезон 1943/44 – крайно класиране

– Срещата Раковски – България, играна на 26 септември, завършва при резултат 7:3 в полза на Раковски. Впоследствие резултатът от мача е анулиран и е насрочено преиграване, за което е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Раковски.
– Срещата Ангел Кънчев – Раковски, играна на 3 октомври, е прекратена три минути преди края на редовното време поради настъпила тъмнина при резултат 2:1 в полза на Ангел Кънчев. Оставащите минути не са доиграни и полученият на терена резултат остава окончателен.
– Срещата България – Добруджа, играна на 10 октомври, завършва при резултат 8:1 в полза на Добруджа. По-късно е присъден служебен резултат 8:0 в полза на Добруджа.
– Срещата Левски – Раковски, играна на 17 октомври, завършва при резултат 3:1 в полза на Левски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Раковски.
– Срещата Добруджа – Напредък, играна на 17 октомври, е прекратена в 80-ата минута при резултат 3:1 в полза на Добруджа поради настъпила тъмнина. Оставащите 10 минути са доиграни на 19 октомври без да са отбелязани нови голове. Крайният резултат остава 3:1 за Добруджа.
– Срещата Левски – България, играна на 24 октомври, завършва при резултат 9:1 в полза на Левски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Левски.
– Срещата Левски – Добруджа, играна на 21 ноември, завършва при резултат 5:1 в полза на Левски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Добруджа.
– Срещата Напредък – България, играна на 28 ноември, завършва при резултат 2:1 в полза на Напредък. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата Напредък – Левски, играна на 5 декември, завършва при резултат 2:1 за Левски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Напредък.
– Срещата ЖСК – България, играна на 5 декември, завършва при резултат 6:1 в полза на ЖСК. По-късно е присъден служебен резултат 6:0 в полза на ЖСК.
– Срещата Левски – Ангел Кънчев, играна на 23 април, завършва при резултат 2:0 в полза на Ангел Кънчев. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Ангел Кънчев.
– Срещата Добруджа – Левски, играна на 4 юни, завършва при резултат 3:1 в полза на Левски. По-късно мачът е анулиран заради отмяната на срещите от пролетния полусезон.
– Срещата ЖСК – Ангел Къчнев, играна на 4 юни, е прекратена в 60-ата минута при резултат 1:0 в полза на ЖСК. По-късно е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Ангел Кънчев, а впоследствие мачът е анулиран заради отмяната на срещите от пролетния полусезон.

Купа на България

През сезон 1943/44 не е проведен отделен турнир за Царската купа и тя е връчена на шампиона на Царство България.

Други турнири

Няма данни за участието на русенски отбори в други турнири през сезон 1943/44.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Русенска поща“, “Спорт” и списание “Спортен преглед“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.