Футболен сезон 1946/47

Първенство | Купа на България | Други турнири | Приятелски срещи

През сезон 1945/46 продължават структурните промени в българския спорт. Досегашните Окръжни спортни области са разформировани. Местните дела се поемат от околийски съвети за гимнастика и спорт, към които са изградени комитети, ръководещи съответния спорт.

Държавното първенство е реорганизирано, като протича в околийски първенства, чиито първенци играят после за излъчване на областен първенец. Областните първенци, вторите отбори от София, Варна и Пловдив и третия в софийското областно първенство се класират за финалите на Държавното първенство.

Така в Русе първенството протича като околийско на Русенска околия. Към четирите участника в предходния сезон – „Локомотив“, „Ангел-Кънчев – Левски“, „Свобода“ и „Динамо“ се присъединяват „Юнак“ (отбор, създаден към местното реорганизирано юнашко дружество) и отборът на Народната милиция в Русе – носещ името на първия й началник след Деветосептемврийския преврат Димитър Генчев.

Сезонът бележи началото на период на доминация на „Локомотив“, както на околийско, така и на областно ниво. Предишният първенец на Русе „Ангел Кънчев – Левски“ изживява криза, напуснат е поради вътрешен конфликт от основни футболисти като Марко Николов, Борис Пейчев, братята Константин и Продан Новакови и завършва последен.

Околийският първенец на Русе „Локомотив“ участва в турнир с останалите околийски първенци от Русенска област за определяне на областния първенец, който се класира за Финалите на Държавното първенство. В Русенска област са Русенска, Беленска, Разградска, Кубратска, Исперихска, Тутраканска и Силистренска околии, а последната Дуловска околия не излъчва околийски първенец.

През сезон 1945/46 започва и провеждането на турнир за национална купа. Трофеят е подарен от представител на окупационната Червена армия и турнира е наречен „Купа на Червената армия“ (по-късно преименуван на Купа на Съветската армия). Русенският представител в турнира е „Локомотив“, който достига до полуфинала.

От специален редакционен коментар, публикуван на първа страница на официоза „Народен спорт“ в броя му от 29 юли 1946 г., става ясно, че ръководството на градското дружество за гимнастика и спорт „Юнак“ е обединило в себе си почти всички „фашистки и реакционни елементи в Русе“ и не е изпратило своите спортисти да участват в манифестациите по случай Деня на труда – 1 май и Деня на физкултурата – 7 юли. Същите „фашистки елементи“ се били настанили и в Околийския съвет на съюза за гимнастика и спорт.

Властта на Отечествения фронт е безмилостна. Русенското дружество „Юнак“ е разформировано, а с него и футболният му отбор, направил много силно участие през сезона и класирал се на трето място в околийското първенство, прекратява своето съществуване.

Финали на Държавното първенство

Резултати от Финалите на Държавното първенство – сезон 1945/46

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Локомотив (Русе) - Локомотив (София)Осминафинал

Първенство на Русенска област

– В първенството на Русенска област през сезон 1945/46 участват всички околийски първенци, с изключение на Дуловска околия, която не излъчва първенец.
Първенството протича по системата на преки елиминации в една среща. След като става ясно, че Дуловска околия няма да излъчи първенец, първоначалната програма е преправена и поради тази причина Локомотив (Русе) се класира направо за финалната среща.
– Срещата Страцин (Кубрат) – Торпедо (Исперих) завърва с победа на тима от Кубрат. По-късно мачът е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Торпедо (Исперих).

Първенство на Русенска околия

Резултати от първенството на Русенска околия – сезон 1945/46

ДатаСрещаРезултатСтатия за мача
Димитър Генчев (Русе) - Ангел Кънчев – Левски (Русе)
Ангел Кънчев – Левски (Русе) - Юнак (Русе)
Локомотив (Русе) - Динамо (Русе)
Юнак (Русе) - Локомотив (Русе)
Димитър Генчев (Русе) - Динамо (Русе)
Динамо (Русе) - Свобода (Русе)
Локомотив (Русе) - Ангел Кънчев – Левски (Русе)
Ангел Кънчев – Левски (Русе) - Свобода (Русе)
Свобода (Русе) - Димитър Генчев (Русе)
Динамо (Русе) - Юнак (Русе)
Юнак (Русе) - Свобода (Русе)
Ангел Кънчев – Левски (Русе) - Динамо (Русе)
Димитър Генчев (Русе) - Юнак (Русе)
Свобода (Русе) - Локомотив (Русе)
Локомотив (Русе) - Димитър Генчев (Русе)

Първенство на Русенска околия – сезон 1945/46 – крайно класиране

Срещата Димитър Генчев – АК-Левски, играна на 28 април 1946 г., завършва при резултат 1:0 в полза на АК-Левски. По-късно този резултат е анулиран и е присъден служебен резултат 3:0 в полза на Димитър Генчев.

Първенство на Беленска околия

Резултати от първенството на Беленска околия – сезон 1945/46

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Бенковски (Бяла) - Филип Тотю (Две могили)Полуфинал

Не са известни други резултати от първенството на Беленска околия през сезон 1945/46.

Купа на България

Квалификационен турнир на Русенска околия за Купата на Червената армия

Квалификационен турнир на Русенска околия за Купата на Червената армия – сезон 1946/47 – крайно класиране

Квалификационният турнир на Русенска околия за Купата на Червената армия се провежда по кръговата система, като отборите изиграват по една среща помежду си.
– Резултатите от срещите Локомотив – Свобода и Ангел Кънчев-Левски – Динамо не са известни. Победели в тези мачове са посочените на първо място отбори.

Областни квалификации в турнира за Купата на Червената армия

Резултати от областните квалификации в турнира за Купата на Червената армия – сезон 1945/46

Голяма част от резултатите от областните квалификации в турнира за Купата на Червената армия не са известни.

Финална фаза на турнира за Купата на Червената армия

Други турнири

Областна купа „9 септември“

Резултати от турнира за Областната купа „9 септември“

Железничарско първенство

Резултати от Железничарското първенство – сезон 1945/46

Първенство на ОРПС

Резултати от първенството на ОРПС

ДатаСрещаРезултатСтатия за мачаКръг
Динамо (Русе) - Септември (Силистра)Областен финал

ОРПС – Общ работнически професионален съюз – е казионен синдикат, създаден през 1945 г.

Приятелски срещи

Информацията на тази страница е базирана на публикации във вестниците “Дунавски отечествен фронт” и “Народен спорт“, както и на съдържанието на сайтовете Bulgarian-football.com и Спортна библиотека и на книгата “ФУТБОЛЕН АЛМАНАХ – България 1921-1949 г.” на Никола Христов.