Русенец

Спортен клуб „Русенец“ е основан през 1923 г. в квартала около улица „Коледница“ южно от днешните Хали и северно от булевард „Съединение“. Съществува до 16 януари 1927 г., когато се обединява заедно със спортните клубове „Победа“ и „Тича“ и участва в създаването на спортен клуб „Раковски“.

Известни за успехите на футболния отбор на „Русенец“ като двукратен първенец в първенството на Втора дивизия на Русенската окръжна спортна област в краткото съществуване на клуба.

„Русенец“ е първият русенски спортен клуб, който развива усилено боксовия спорт още от създаването си през 1923 г.

Важна бележка: Спортен клуб “Русенец” да не се бърка със съществувалото след Втората световна война Народно физкултурно дружество “Русенец при МВР”.


Хроника на СК Русенец


Спортен клуб "Русенец"

Обща снимка на спортистите и деятелите на спортен клуб "Русенец" съществувал в периода 1923-1927 г. © Репродукция: Никола Христов.

Русенец - Бенковски

Футболните отбори на Русенец /с белите екипи с тъмна хоризонтална лента/ и Бенковски (Русе) /с тъмни фланелки/, снимани на игрище "Алеите" преди решителен мач от първенството на Втора дивизия на РОСО, игран на 17 май 1925 г. И двата тима са лидери в класирането през пролетта на 1925 г., но в прекия двубой "Русенец" взема минимален успех с 2:1 и става първенец на дивизията с 9 точки, пред Бенковски - с 8. © Репродукция: Нанко Нанев