Шоуменът на футболната сцена

Един от футболистите, за които сякаш е създадено клишето “Артист на зеления терен”. Истинска легенда. Но не от днешна гледна точка. Той беше легенда още тогава. Невероятен импровизатор, чиито действия често оставаха загадка и за съотборниците му. Можеше да вкара гол от никакво положение, бореше се мъжки и за най-безнадеждната топка. Беше център на вниманието на публиката и хората се тълпяха на Градския стадион в Русе, за да гледат неговото шоу. А той им отвръщаше с много любов, такава, каквато можеше да даде само едно голямо футболно сърце.

Мнозина вероятно ще си спомнят, че винаги намираше как да изрази по неповторим начин радостта си от вкарания гол. Веднъж взе фотоапарата от ръцете на стоящия до тъчлинията репортер и започна да снима феновете по трибуните. „Те са най-важните. Пуснете тяхна снимка във вестника“, наставляваше сърцатият играч. Медиите пък, вече му бяха лепнали етикета „Шоуменът Мони“. Шоуто му на терена включваше често номера като шеговито „гълчене“ на съдиите, подреждаше противниковите защити при корнер, даваше наставления на чуждия вратар къде да застане и прочие.

Пристигна в Русе директно от „А“ група, където беше играч на Локомотив (Пловдив). През зимата на 1994 г. стана част от скъпата селекция на Корабостроител. Под това име отборът на Локо (Русе) беше затънал на дъното в Северната „Б“ група, без особени шансове за измъкване от зоната на изпадащите. Веднага оформи смъртоносен дует с головата машина Иво Георгиев и двамата станаха страшилище за противниковите защити навред. „Корабът“ от стадион „Локомотив“ не само се отлепи от дъното, но и завърши на рекордното 6-о място, дори пред градския съперник „Дунав“, останал 9-и.

Симеон Кръстев

Истинско шило в атаката, Мони Кръстев тормози защитата на Спартак (Плевен).

Беше и професионалист. Без грам сантименти в последния мач за сезон 1993/94 в Северната „Б“ група вкара хеттрик на родния си „Бдин“ във Видин при знаменитата победа с 8:3. Невероятният характер на роден победител му позволяваше дори сам да решава безнадеждни мачове. При гостуване на „Корабостроител“ в Плевен домакините от „Спартак“ поведоха с 2:0 за десетина минути игра. Друг би отписал такъв мач, но не и той. Сам вкара три гола и донесе победата на своите за крайното 2:3.

Футболната симфония на треньора Никола Христов продължаваше да звучи силно и ясно в Северната „Б“ група. Дори критиците накрая признаха, че този отбор е предложил най-добрия футбол в дивизията. И не ставаше дума за „тактически“ победи с минимален резултат или дебнене като игра на котка с мишка. „Корабът“ помиташе дори фаворити за влизане в „А“ група, като варненските Спартак (2:0) и Черно море (6:0). Биеше с атрактивен, атакуващ футбол и заставяше противника, независимо от амбициите му, да изпада в положение на отчаяна защита.

Корабостроител, обаче, се размина с „А“ група, поради преждевременен фалит. Но не и Мони. В типичен стил той стана „войвода“ и помогна на последния русенски участник в елита Раковски. И пак беше любимецът на публиката. За съжаление и Раковски се свлече надолу поради финансов недоимък. Мони напусна Русе и пое към Монтана. Но остана завинаги в сърцата на русенските фенове от средата на 90-те години. Защото беше един от онези футболни бойци, които независимо от обстоятелствата, се раздаваха докрай на зеления терен.

Симеон Кръстев

Мони Кръстев е навързал защитата на гостите пред пълните трибуни на Градския стадион, където хората се тълпяха, за да гледат неговото шоу.

Радко Димитров

Бивш спортен журналист в Русе. В периода 2003 – 2008 г. е коментирал и отразявал за различни медии повече от 200 мача на различни спортни клубове от града. Бил е кореспондент в Русе на вестниците „Дерби мач“ и „Меридиан мач“, сътрудник на спортния отдел на БТА и на спортните предавания на Сашо Диков по „Канал 3“. Работил е и като спортен редактор в регионалния седмичник „Форум“ и коментатор на футболни и баскетболни мачове в радио "Темпо".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *