Пращат Локо (Русе) в окръжната група за 50-годишния му юбилей

Зоните – българската трета дивизия в периода 1959 – 1979 г., са закрити, а до създаването на познатите днес „В“ групи има още време. Така Локомотив (Русе) от кандидат за влизане в „Б“ група е пратен да играе с отбори като Бодра смяна (Мартен) и Динамо (Караманово). Никак не е чудно, че „железничарите“ печелят първото място в Окръжната група през сезон 1979/80 с почти пълен актив – само две равенства и голова разлика 121:11.

Старши треньор на Локомотив (Русе) е легендата Атанас Цанов – Тасо, играл като футболист за Ботев (Плевен), Левски (София), ЦСКА (тогава ЦДНА) и Волов (Шумен). Шампион на България и със „сините“, и с „червените“, обличал е екипа на националния отбор. Дългогодишен футболист и капитан на Дунав. Водил е като треньор в „А“ група Дунав, Добруджа и Спартак (Плевен).

Благой Ковачев

Ветеранът на Локомотив (Русе) Благой Ковачев, записал над 500 мача с "железничарската" фланелка в своята дългогодишна кариера.

В състава личат имената на Данчо Камбуров, Тодор Иванов, Цецо Станков, Румен Русев, Митко Кръстев, Голишевски. “Червено-черният”  тим е познатата сплав от опитни играчи като 34-годишния ветеран Благой Ковачев и млади надежди като едва 21-годишния Борислав Богомилов.

„Целта пред Локомотив е връщане в „Б“ група. Неговите привърженици, а и не само те, отдавна лелеят да го видят в групата на „кандидат-майсторите“, пише по повод предстоящите квалификации в.“Дунавска правда“.

„Имаме основания да вярваме в нашите възможности да си върнем отдавна изгубеното място в „Б“ група. Необходимо е футболистите да имат предварителна психологическа нагласа, че победата може да се спечели само с мъжествена борба. Ще играем нападателен футбол. Надяваме се нашите горещи привърженици да дойдат на турнира, за да ни подкрепят и окрилят“, споделя старши треньорът Атанас Цанов пред местния вестник в навечерието на важните битки.

Квалификационният турнир е проведен в Разград между 18 и 26 юни. Участват Локомотив (Русе), Ангел Кънчев (Трявна), Черноломец (Попово), Левски (Стражица) и Бенковски (Тетевен), които са първенци съответно на „А“ Окръжните групи в Русе, Габрово, Търговище, Велико Търново и Ловеч. Победител в турнира е Черноломец (Попово), който влиза в Северната „Б“ група. Останалите отбори, включително и Локомотив (Русе), остават и за следващия сезон в състава на съответните окръжни групи.

Сценарият се повтаря и през следващия сезон 1980/81. Локомотив отново е категоричен първенец на „А“ Окръжната група. Този път квалификациите за влизане в „Б“ група не са под формата на турнир, а като преки елиминации в два мача. Съперникът е Белослав. След 0:0 на гост и 1:1 на собствен терен русенските „железничари“ отпадат по правилото за гол на чужд терен.

50 години ДФС Локомотив (Русе)

Възпоменателна значка за ревер по случай 50-годишния юбилей през 1980 г.
© Bulgarian Football Badges

В организационен план периодът на присъствие на футболния тим на Локомотив (Русе) в окръжната група е знаков с две събития. След започване на сезон 1979/80 – на 14 ноември 1979 г. Транспортното физкултурно дружество /ТДФС/ „Дунав“, в което структурно се числи Локомотив, е реорганизирано. На неговата основа са създадени две нови дружества – ДФС Дунав и ДФС Локомотив, което практически връща положението отпреди 1971 г.

Мотивът на спортните ръководители в Русе е, че ТДФС Дунав е много тромава организация и е добре, с оглед на предстоящите Олимпийски игри в Москва и подготовката на спортистите, да се създадат две самостоятелни дружества. Идеята е в ДФС Дунав да се наблегне повече на колективните спортове, докато ДФС Локомотив да се съсредоточи към индивидуалните.

Поради тези насоки футболният тим на русенските „железничари“ не е основен приоритет пред ръководството на новото дружеството. Практически Локо (Русе) продължава да играе ролята на неофициален сателит на Дунав. Налице е свободно текучество на кадри между двата клуба според нуждите на първия отбор на града – положение, което се запазва до падането на комунизма през 1989 г.

Въпреки всичко, в средата на 80-те години под ръководството на треньора Тодор Тодоров е сглобен онзи култов тим, върнал Локомотив (Русе) в “Б” група след 10-годишна пауза и направил сензационно представяне в турнирите за Купата на НРБ и Купата на Съветската армия.

Вече като самостоятелно дружество, през 1980 г. Локомотив се готви и за 50-годишния си юбилей. Половин век на спортната сцена на Русе, въпреки превратностите на времето, е сериозно постижение, отбелязано с редица тържества и спортни прояви.

1980 г. - 50 ГОДИНИ ЛОКОМОТИВ Русе

Възпоменателно флагче на Локомотив (Русе) по повод 50-годишния юбилей през 1980 г.
© Снимка: Александър Алексиев

"Спортно Русе"

Една статия, подготвена от екипа на "Спортно Русе"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *