Локо (Русе) и Дунав мерят сили в контрола в Тревненския Балкан през лятото на 1967 г.

Провеждането на летни тренировъчни лагери е част от подготовката на русенските футболни отбори от десетилетия насам. Още през 30-те години на XX-и век спортната преса информира за лагери и контролни мачове, играни от Раковски (Русе) и ЖСК (Русе) в Трявна и околностите му. През годините след това планинските курорти от северната страна на Стара планина продължават да приемат русенските футболни тимове в горещите летни месеци преди началото на първенствата.

Бившият вратар на Дунав Любен Марков няма нито един официален мач за Локомотив (Русе) през своята кариера, но въпреки това пази на вратата на „железничарите“. Това се случва през лятото на 1967 г., когато локомотивци, с треньор Петър Флоров, са на подготвителен лагер в Плачковци. Марков се справя блестящо под рамката на вратата в контролен мач, завършил 0:0 срещу… Дунав. Другият русенски тим, с треньор Атанас Цанов, по същото време е на лагер в близката Трявна и така двете ръководства решават да се проведе едно градско дерби в Тревненския Балкан, макар и на ниво приятелски мач.

Двама русенци в юношеския национален отбор през 1964 г. – вратарят Любен Марков и Шамси Сюлейманов /отдясно/.
Снимка: © Личен архив на Любен Марков.

Любен Марков, син на легендарния русенски вратар от 30-те и 40-те години Марко Николов, е включен в разширения състав на представителния отбор на Дунав още като юноша през есента на 1963 г. Тогава той е четвърти вратар след Сава Симеонов, Иван Иванов и Петко Олимпиев. По това време записва и участия с юношеския национален отбор. Скоро е взет в казармата и през 1965 г. е включен в отбора на ЦСКА. Тежка контузия, обаче, го вади от футбола за известно време.

Впрочем, и треньори, и лекари първоначално го „отписват“, тъй като става дума за операция от дискова херния. През пролетта на 1967 г. Марков се уволнява от казармата, но никой от Дунав не го търси. Пробва се в четвъртодивизионния тим на Сеново и разбира че ще може да продължи футболната си кариера. Поканен е от Петър Флоров – по това време старши треньор на Локомотив (Русе), да се включи в отбора на „железничарите“.

През лятото на същата година Любен Марков заминава с Локо (Русе) на летен подготвителен лагер в Плачковци. Така се стига до контролата в Трявна срещу Дунав, завършила при резултат 0:0, не и без отличните намеси на Марков на вратата на „железничарите“. Едва след този мач старши треньорът на Дунав Атанас Цанов пожелава да го върне в своя тим. Марков обаче се чувства обиден и отказва, като има намерение да остане в Локо (Русе), който по това време, също както и Дунав, е в „Б“ група.

Сезон 1967/68 вече започва, но картотеката на Любен Марков за отбора на „железничарите“ така и не е направена. Председателят на Локомотив Владимиров и треньорът Флоров накрая признават, че въпреки огромното им желание, след натиск „отгоре“ Марков трябва да премине в Дунав, което и става кръг след началото на сезона.

Историята на Любен Марков от този период е просто един нагледен пример как са били осъществявани „трансферите“ на футболисти между „първия отбор“ Дунав и „втория отбор“ Локомотив (Русе) в онези години.

Локо (Русе) в Плачковци - 1967 г.

Представителният футболен отбор на Локомотив (Русе) по време на подготвителен лагер в Плачковци през лятото на 1967 г. Прави (от ляво на дясно): Любен Марков, Любен Пенев, Емануил Димитров, Благой Ковачев, Александър Цонев, Никола Неделчев, старши треньор Петър Флоров Клекнали (от ляво на дясно): Цветан Гълъбинов, Недялко Босилков, Стоян Кашкин, Ценко Георгиев и Димитър Шопов. Снимка: © Личен архив на Александър Цонев.

Радко Димитров

Бивш спортен журналист в Русе. В периода 2003 – 2008 г. е коментирал и отразявал за различни медии повече от 200 мача на различни спортни клубове от града. Бил е кореспондент в Русе на вестниците „Дерби мач“ и „Меридиан мач“, сътрудник на спортния отдел на БТА и на спортните предавания на Сашо Диков по „Канал 3“. Работил е и като спортен редактор в регионалния седмичник „Форум“ и коментатор на футболни и баскетболни мачове в радио "Темпо".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *