Русенското дерби

Думата „дерби“, заимствана във футбола от конния спорт, няма превод на български. Макар да е почти синоним на „съперничество“, „дербито“ придава съвсем друг, по-голям заряд – съперничеството е ожесточено, битката не рядко е кървава… Дерби са мачовете между отбори от един и същи град, или от един регион, а понякога това „съперничество“ може да има съвсем други корени, далеч от географските.

Когато говорим за Русе, трябва да отбележим, че в цялата стогодишна история на футбола в крайдунавския град няма спомени за ожесточени и кървави сблъсъци, подобни на тези между привържениците на Левски (София) и ЦСКА или пловдивските „Ботев“ и „Локомотив“ да кажем. Не, русенци – наследници на един аристократичен дух и на буржоазни градски традиции, никога не са проявявали подобна братоубийствена крайност. Симпатизирането на един отбор не е изключвало да се подкрепя и другия, когато той има нужда срещу съперник от чужд град. Случаите на т.нар. „двойно фенство“ са преобладавали.

А в директните сблъсъци между русенските отбори публиката като цяло е била неутрална и е аплодирала добрите изяви и на двата тима. Искрите, които често припламвали, били на терена между играчите, които в желанието си да се докажат, не веднъж са изпускали нервите си. Разбира се, тези прояви са приключвали с последния съдийски сигнал.

Русенското дерби

Голямото русенско дерби преди 1944 г. е това между Левски и Напредък. На тази снимка двата градски съперника са снимани заедно през 30-те години на игрище "Алеите". © Репродукция: Спортна библиотека

Впрочем, мнозина днес едва ли предполагат, че „Голямото русенско дерби“ е било това между „Левски“ и „Напредък“ – двата истински местни гранда в периода 1922-1944 г. Конкуренцията им е пословична не само на футболния терен, но и на баскетболната и на волейболната площадка. Това били романтичните години на русенския спорт, но макар и пълни аматьори, отборите на „Левски“ и на „Напредък“ били тимове от национална величина – сред водещите в Държавното първенство, с играни (и за съжаление загубени) финали за Царската купа, с известни успехи в международните срещи на клубно ниво.

В ония години в Русе имало и поне дузина клубове, най-известните, сред които, са „Ангел Кънчев“, „Раковски“, ЖСК, „Добруджа“, „Бенковски“, но големият сблъсък си остава този между „Левски“ и „Напредък“. Той пълнел игрище „Алеите“, намирало се в днешния Парк на младежта, с по 6-7-8 000 зрители. Това била огромна цифра за тогавашното 50-хилядно Русе. Никога след този период крайдунавският град не е имал два отбора в родния футболен елит. Успехите на „Левски“ и на „Напредък“ особено през 30-те години се дължат на благородната конкуренция помежду им, издигнала името на русенския футбол в национален мащаб.

След Деветосептемврийския преврат комунистическата власт предприела тотални промени в българското общество. Не бил подминат и спортът. Всички стари клубове били брутално заличени и така „Голямото русенско дерби“ изчезнало.

„Локомотив“ бил тотален хегемон в града в периода 1946-1948 г. После по времето на така наречените „доброволни спортни организации“ – общо осем на брой, една от тях доминирала в отделните години – „Торпедо“ (1950), „Динамо“ (1951-52), „Локомотив“ (1953), „Спартак“ (1954-55), СКНА (1956), и дерби с ясни двама участници така и не се получавало.

След поредица недомислени реорганизации накрая се оформили два клуба – „Дунав“, на когото била отредена „водещата роля“ и „Локомотив“, на когото бил даден лъкът на „втората цигулка“. При тази очевидна неравнопоставеност понятието „дерби“ загубило смисъл.

През пролетта на 1968 г. вестник “Дунавска правда” за пръв път употребява термина “русенско дерби”.

За 45 години комунистическа власт двата отбора се засичат в една дивизия (Северната „Б“ група) само в един-единствен сезон – 1967/68. Тогава си разменят по една победа, макар единият („Дунав“) да се бори за влизане в „А“ група, а другият („Локомотив“) да не изпадне в зоните и силите им да са доста неравни. Все пак местният вестник „Дунавска правда“ употребява за пръв път израза „русенското дерби“ по отношение на сблъсъка между дунавци и локомотивци през пролетта на 1968 г., когато „железничарите“ печелят с 1:0 пред 20 000 зрители на Градския стадион.

Дунав - Локо (Русе) 0:1

Дунав (Русе) - Локомотив (Русе) 0:1, среща от Северната "Б" група, играна на 14 април 1968 г. на Градския стадион в Русе. © Снимка: Личен архив на Александър Цонев. Репродукция: Нанко Нанев

Твърде дълго обаче русенските привърженици на футбола трябвало да почакат, за да видят продължението на това „дерби“. Защото в следващите 24 години и двата отбора изпадат в по-долна или влизат по-горна група в пълен синхрон. Изключение прави един мач за купата през 1973 г., където, според регламента, трябва да се определи окръжен първенец и някак естествено до финала достигат „Дунав“ и „Локомотив“. „Железничарите“, по това време в трета дивизия, отстъпват с 1:3 на лидера в „Б“ група.

Съперничеството им е подновено едва след падането на комунистическия режим. Чак тогава понятието „русенско дерби“ придобива далеч по-ясни очертания. Най-важният фактор е, че двата клуба вече са равнопоставени и могат да водят самостоятелна политика, без единият да се чувства като „първи отбор“, а другият – „втора цигулка“.

Заглавие на вестник “Спорт” от есента на 1992 г. след първия мач между двата градски съперника след падането на комунизма.

В началото на сезон 1992/93 „Локомотив“ променя по икономически причини името си на „Корабостроител“, но пък влиза в „Б“ група и така „дербито“ е подновено за четири поредни сезона на ниво втора дивизия. Първият мач между двата русенски отбора, макар и на ниво „Б“ група, привлича на Градския стадион 10 000 зрители. Вестник „Спорт“ пише: „Дерби „на кръв“. Кръвта наистина потича още в този първи мач след толкова години пауза – централният нападател на „сините“ Димитър Ников е откаран с линейка от игрището със счупена челюст и два зъба. „Корабостроителите“ водят на почивката с гол на капитана си Евгени Игнатов, но дунавци обръщат резултата с три гола, за да се стигне до крайното 3:2.

„Дунав“ доминира в дербито през този сезон с още една победа през пролетта – 1:0. Тогава клубът прави един от първите си безуспешни опити да се завърне във футболния елит. „Корабостроител“ обаче е на опашката и финишира предпоследен. Решението за създаване на две „Б“ група го спасява от изпадане и през следващия сезон 1993/94 „дербито“ продължава с две ремита по 1:1. Отборът от стадион „Локомотив“ се бори да не изпадне и прави такава шеметна пролетна серия под ръководството на треньора Никола Христов, че накрая финишира за първи път преди „Дунав“ в крайното класиране.

Момент от русенското дерби през 90-те години.

През сезон 1994/95 е кулминацията на „русенското дерби“. Впрочем, дербитата стават повече, защото в Северната „Б“ група се появява и Раковски (Русе), който просто преминава по пътя си към „А“ група. През есента „Корабостроител“ категорично надиграва „Дунав“, но срещата завършва 0:0, а през пролетта „сините“ взимат драматичен успех с 3:2.

Сезон 1995/96 заварва „Дунав“ и възстановилият името си „Локомотив“ в единната „Б“ група. И двата съперника предлагат на своите фенове може би най-запомнящите се и зрелищни „русенски дербита“. Есента на Градския стадион – 2:2, след като локомотивци повеждат с фамозен гол на Драгомир Енчев, който след отбелязването му отива пред агитката на „сините“ с изути гащи. Но „Дунав“ прави обрат. Накрая, в последните минути „железничарите“ изравняват от дузпа.

Реваншът на стадион „Локомотив“ заварва „Дунав“ в зоната на изпадащите, а „червено-черните“ – в средата на таблицата, борещи се за достатъчен точков актив, гарантиращ им оставането в групата. Дунавци пропускат дузпа, а локомотивци остават с осем души на терена след три червени картона. Съдийството на мача е меко казано скандално. Това обаче, не им пречи да измъкнат ценната победа с единствен гол към края на мача. Героят за „железничарите“ е Виктор Нанков, който прехвърля вратаря на „Дунав“ с шут от 30-35 метра.

Кадър от последното дерби между “Дунав” и “Локомотив” през 2001 г. – 1/16 финал за Купата на България, игран на стадиона на “железничарите”.

„Русенското дерби“ се състои и на ниво „В“ група през сезон 1998/99. Двубоите са много завързани – 2:1 за „Дунав“ през есента и 2:2 през пролетта. През този сезон участва и „Раковски“, който дава скромен принос към интригата между русенските отбори в групата.

За последно, „Дунав“ и „Локомотив“ спориха на 24 октомври 2001 г. в 1/16 финал от турнира за Купата на България. По това време „сините“ бяха в „Б“ група, докато „железничарите“ водиха в класирането на Североизточната „В“ група. Мачът вървеше към продължения при 1:1, но дунавци вкарваха два гола в последните две минути и продължиха на осминафинал в турнира за купата.

В ОГЛЕДАЛОТО НА СТАТИСТИКАТА

„Дунав“ и „Локомотив“ са изиграли 16 официални срещи помежду си в годините назад. 9 пъти победата е била на страната на „сините“ , при 5 равенства и 2 успеха за „железничарите“. Головата разлика е 32:15. Най-много за мачовете на ниво „Б“ група – 10. В тях „Дунав“ е спечелил 4 двубоя, срещу два за „Локомотив“, а четири пъти дербито е завършвало наравно. На ниво „В“ група двата градски съперника се срещат веднъж – през сезон 1998/99 и записват победа за „Дунав“ и равен резултат. Освен това, издание на дербито е имало четири пъти в турнирите за различните купи, като краен победител неизменно е бил отборът на „Дунав“.

#1 >> 30 юли 1957 г Дунав (Русе) – Локомотив (Русе) 3:0 /Купа на Съветската армия/

#2 >> 24 септември 1967 г. Локомотив – Дунав 0:6 /Северна „Б“ група/

#3 >> 14 април 1968 г. Дунав – Локомотив 0:1 /Северна „Б“ група/

#4 >> 5 декември 1973 Дунав – Локомотив 3:1 /Купа на Съветската армия/

#5 >> 13 септември 1992 г. Дунав – Корабостроител 3:2 /„Б“ група/

#6 >> 7 април 1993 г. Корабостроител – Дунав 0:1 /„Б“ група/

#7 >> 4 ноември 1993 г. Корабостроител – Дунав 1:1 /Северна „Б“ група/

#8 >> 19 март 1994 г. Дунав – Корабостроител 1:1 /Северна „Б“ група/

#9 >> 6 октомври 1994 г. Дунав – Корабостроител 2:0 /Купа на ПФЛ/

#10 >> 15 октомври 1994 г. Корабостроител – Дунав 0:0 /Северна „Б“ група//

#11 >> 19 април 1995 г. Дунав – Корабостроител 3:2 /Северна „Б“ група/

#12 >> 1 октомври 1995 г. Дунав – Локомотив 2:2 /„Б“ група/

#13 >> 30 март 1996 г. Локомотив – Дунав 1:0 /„Б“ група/

#14 >> 15 ноември 1998 г. Дунав ’98 – Локомотив 2:1 /Североизточна „В“ група/

#15 >> 1999 г. Локомотив – Дунав ’98 2:2 /Североизточна „В“ група/

#16 >> 24 октомври 2001 г. Локомотив-Чикаго – Дунав 1:3 /Купа на България/

След възстановяването на Локомотив (Русе) през 2016 г. дербито се поднови. Засега при най-малките футболисти. Снимка: Веселина Маркова-Дякова

Радко Димитров

Бивш спортен журналист в Русе. В периода 2003 – 2008 г. е коментирал и отразявал за различни медии повече от 200 мача на различни спортни клубове от града. Бил е кореспондент в Русе на вестниците „Дерби мач“ и „Меридиан мач“, сътрудник на спортния отдел на БТА и на спортните предавания на Сашо Диков по „Канал 3“. Работил е и като спортен редактор в регионалния седмичник „Форум“ и коментатор на футболни и баскетболни мачове в радио "Темпо".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *