Русе поставя началото на женския футбол в България

От футболните занимания на родената в Русе Мими Балканска до първия женски мач и първия сформиран отбор – градът ни е люлка на дамския футбол у нас, разкрива в новата си книга Теодор Борисов

През тази седмица се състоя официалното представяне на книгата „Как Цар Футбол превзе България“ на журналиста от вестник „Меридиан мач“ Теодор Борисов. В 50 интересни и малко познати истории е проследено развитието на най-популярния спорт от първите отскоци на топката в страната до незабравимото американско лято на 1994 г.

Русе, наричан още „Градът на първите неща“, намира своето първо място и в историята на българския футбол като родоначалник на женското му направление у нас. Още през 20-те години родената в Русе оперетна прима Мими Балканска подкарва футболната топка в София, където семейството й се преселва. Разбира се, нейните занимания са били повече екзотика, отколкото нещо сериозно.

Дунав - женски футбол

ФУТБОЛ ЖЕНИ: Дунав (Русе) - Розова долина (Казанлък) 1:0 - среща, играна на стадион "Дунав" през сезон 1981/82. © Репродукция: Държавна агенция "Архиви" - Русе.

Първият демонстративен женски футболен мач в България се играе в Русе през 1967 г. В нашият град през 1980 г. е сформиран официално и първият роден футболен отбор за жени към ДФС „Дунав“, а година по-късно пак в Русе се играе първият междуградски футболен мач между дамски отбори.

Всичко това разкрива в новата си книга „Как Цар Футбол превзе България“ нейният автор Теодор Борисов. Той бе така любезен да предостави специално за „Спортно Русе“ един откъс от книгата, даващ подробности за пионерската роля на града ни в женския футбол. Приятно четене!

Откъс от „Как Цар Футбол превзе България“

По подобие на всяка една сфера на обществото, жените трябва да изминат дълъг път на борба, за да получат правото си да играят футбол. За първи път дамите се занимават организирано с най-великата игра още в края на XIX век, а тенденцията продължава и в първите две десетилетия на следващото столетие.

С най-голяма популярност се ползва престънския тим Дик, Кърс Лейдис, на чиито мачове в определен момент присъстват близо 50 000 зрители. Това не пречи на бюрократите от английската футболна асоциация през 1921 година да забранят практикуването на футбол от жени на терените на отборите, които са нейни членове, обявявайки тези занимания за „неподходящи“.

Тази дискриминационна политика е отменена 50 години по-късно, като постепенно календарът на дамските мачове започва да копира този на мъжкия футбол – създадено е европейско (официално от 1984 година), световно първенство (от 1991), олимпийски футболен турнир (от Атланта ’96), европейска Шампионска лига (от 2001) и Копа Либертадорес (от 2009).

Първата жена, практикувала футбол в България е родената в Русе оперетната прима Мими Балканска в годините след края на Първата световна война. Тя дори взима участие в демонстративни срещи, заставайки на вратарския пост за тима на певците срещу артистите. Неслучайно е избрана за царица на Бала на Софийската окръжна спортна област (СОСО), а на един благотворителен мач, организиран от „Славия“, тя е страничен съдия заедно с колежката си Тинка Краева.

Портрет на Мими Балканска. Художник: Евгений Вашченко

„Майка ми протестираше повече срещу моите намерения да ставам актриса, отколкото да играя футбол с момчетата от „Славия“. Имах собствена топка и бях сформирала тим. По онова време бе рядкост момичетата да упражняват дори подходящи за тях спортове. Затова споделих увлеченията ни с младите слависти, за които театърът стана нещо като клуб. Помня как преди премиерата на „Графиня Марица“ в гримьорната при мен дойдоха представители на „Славия“ и ми подариха красиво избродирана емблема на клуба. Останах толкова трогната, че във второ действие, когато героинята ми излиза по екип за тенис, закачих емблемата на фланелката ми и извън сценарий казах: „А сега една славистка ще ви покаже изкуството си в играта тенис“ и залата гръмна от аплодисменти“, спомня си години по-късно Балканска.

Родената в Русе прима сякаш предопределя крайдунавския град като родно място на българския женски футбол. На 4 юни 1967 година по време на деветия традиционен градски карнавал се провежда първата в България женска футболна среща между специално сформираните за целта отбори на „Светкавица“ и „Гръмотевица“ (2:0).

Три години по-късно по инициатива на председателя на спортното дружество „Локомотив“ Валери Дърводелски и на работничката в завод „Георги Димитров“ /дн. „Спарки“ – б.р./ Цветелина Цветкова се създава женския отбор на „Дунав“. Начинанието не намира подкрепа от ръководството на Окръжния съвет на БСФС и три месеца по-късно тимът се разпада.

Дунав - женски футбол

ФУТБОЛ ЖЕНИ: Дунав (Русе) - Спартак (Плевен) 1:0 - среща, играна на Градския стадион през сезон 1981/82. © Репродукция: Държавна агенция "Архиви" - Русе.

През 1980 година Дърводелски вече e заместник-председател на спортното дружество „Дунав“ и успява да прокара идеята за създаване на женски футболен тим. Отборът започва тренировки на 20 април същата година, а на 26 октомври русенските дами играят първия си двубой, разделяйки се на два тима. Двустранната игра е наблюдавана от близо 10 000 души.

На 28 март 1981 година русенки играят първия междуградски мач, в който губят с 0:1 от Академик (София) пред около 15 000 зрители. Столичният отбор е формиран в началото на същата 1981 година от Лъчезар Димитров, специално за тази среща, но в литературата се посочва като основоположник на женския футбол в страната на базата на това, че е първият, получил регистрация.

КЪДЕТО Е ТЕКЛО – ПАК ЩЕ ТЕЧЕ: През 2015 г. ФК Дунав възстанови женското си направление с формации при подрастващите под ръководството на треньора Огнян Цветанов. Година по-късно девойите до 15 г. спечелиха Купата на БФС.

Кметът на кой български град забранява футбола? Къде е игран първият мач на осветление на Балканите? Коя оперетна прима е пионер на женския футбол в страната? Кои софийски квартали взимат участие в първия уговорен двубой в България?

Отговори на тези и още десетки любопитни въпроси дава книгата „Как Цар Футбол превзе България“. Чрез 50 по-малко познати истории ще разберете как най-популярният спорт се явява огледало на политическото и общественото развитие на страната в динамичния XX век. Големите успехи на международната сцена се редуват със скандали и неуспешни реформи, но въпреки всичко футболът си извоюва статута на цар на спортовете, който запазва и до ден днешен.

Авторът на книгата Теодор Борисов е доктор по история. От 2008 година е журналист във вестник „Меридиан мач“, на чиито страници публикува множество материали за историята на българския футбол и спорт. Възпитаник на НГДЕК „Константин-Кирил Философ“, през годините той успява по един неподправен начин да съчетае познанията си в сферата на историята и спорта.

„Как Цар Футбол превзе България“ може да се поръча онлайн от магазина на “Българска история”.


"Спортно Русе"

Една статия, подготвена от екипа на "Спортно Русе"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *