От пресата: Русе на Великденските турнири на БНСФ в Плевен

Великденските ежегодни турнири на БНСФ са едно от най-големите събития в зората на българския спорт. Първите два турнира са проведени в София през 1924 и 1926 г. (турнирът през 1925 г. е отменен заради чудовищния атентат в църквата „Света неделя“). 

През 1927 г. БНСФ решава „да изнесе“ турнирите в провинцията, за да се повдигне по този начин местният спорт. Така е решено да има два турнира – един в Пловдив (за Южна България) и един в Плевен (за Северна България), които да се проведат в дните 25-27 април. Наред с футболните мачове на представителните отбори на спортните области се провеждат и състезания по лека атлетика.

Русенският областен тим по футбол (представляван фактически от областния първенец „Левски“ – Русе) среща в полуфинала отбора на Варненска област. Ранна контузия на десния халфбек (тогава все още няма смени) оставя русенци с 10 души почти през целия мач. Нашите играят силно, но в крайна сметка губят от варненци с 1:3.

Русе е представен добре и на атлетическите състезания. В най-атрактивната дисциплина – пощовото бягане (щафета) 4 х 100 м тимът на РОСО в състав Ангел Коджабашев, Стефан Матлиев, М. Цонков и Коста Балабански триумфира на първото място с време 55,80 сек.

При хвърлянето на диск първото място печели Ангел Коджабашев от СК „Ангел Кънчев“ – Русе с резултат от 28,30 метра.

Победител в бягането на 400 метра става Ангел Василев от СК „Левски“ – Русе с 1 мин 6,80 сек. Василев остава на второто място в бягането на 1 500 м. с резултат 5 мин 5,90 сек.

В сектора за троен скок Ангел Коджабашев (СК „Ангел Кънчев“ – Русе) се класира на третото място с постижение от 11,35 метра.

Още подробности в кореспонденцията на столичния вестник „Спорт“ в броя му от 8 май 1927 г:

"Спортно Русе"

Една статия, подготвена от екипа на "Спортно Русе"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *