От пресата: За „международните“ мачове между Русе и Силистра

Едно от най-дискусионните неща в списването на „Спортно Русе“ е това за „международните“ мачове между Русе и Силистра през 20-те и 30-те години на XX-и век.

В периода 1913-1940 г. градовете Силистра и Добрич, заедно с околностите им, са предадени от България на Румъния, съгласно Букурещкия договор, последвал края на Втората балканска (междусъюзническа) война. По силата на този договор земите на север и изток от линията Тутракан-Екрене, включително двете селища Тутракан и Екрене (Кранево) минават под румънско управление.

Де факто и де юре Силистра е част от територията на Кралство Румъния, макар българското население да доминира в града. Така че, в интерес на коректното поднасяне на информацията, трябва да приемем мачовете Русе-Силистра от този период като „международни“, колкото и това да ни изглежда странно и донякъде неприемливо от днешна гледна точка.

За международния характер на тези мачове говори и самата обстановка, както и протоколът, който е спазван в церемониите преди началото на двубоите. Още в първия документиран футболен сблъсък между двата дунавски града през есента на 1927 г. отборите излизат на стадиона в Силистра под звуците на съответния национален химн.

Ботев 27 (Русе)

Отборът на Ботев 27 (Русе) през 1927 г., сниман на игрище "Алеите".

„Най-напред влизат българите [от „Ботев 27“ – Русе] с червени фланели и бели гащета под звуците на българския национален химн „Шуми Марица“, след това музиката засвири румънския национален химн и влизат румънците със сини фланели и траурни ленти [заради скорошната смърт на краля на Румъния Фердинанд I – б.р.], пише в специална кореспонденция за вестник „Спорт“ Апостол Арнаудов, тогавашен член на спортен клуб „Ботев 27“, действащ футболист и футболен съдия.

Първите мачове са на 18 и 19 септември 1927 г., когато в Силистра гостува елитният русенски тим „Ботев 27“. Негови съперници са отборът на румънците в града – „Венус“, и отборът на българите – „Нягра“ (известен още под прозвището „черният тим“). Русенци побеждават и в двата мача с резултати – съответно 3:1 и 3:2.

Година по-късно, през лятото на 1928 г., „румънците“ от българския тим на Силистра (под името „Вихър“ на български, или „Вифор“ на румънски) пристигат в Русе като част от посещението на около 1 000 българи от Силистра в Майка България, където правят 3:3 с „Ботев 27“.

Месец по-късно, около 1 200 русенци на свой ред посещават с три парахода Тутракан и Силистра. Сред тях са и футболистите на „Ботев 27“. В състоялия се реванш „Вифор“  успява да победи „Ботев 27“ с 4:3.

През 1932 г. съперничеството между Русе и Силистра продължава с мачове на разменено гостуване между нашия „Напредък“ и „румънския“ силистренски тим „Вихър“ /“Вифор-Дристор“/. Двата отбора играят в Силистра на 8 май 1932 г. при резултат 3:2 за „Напредък“.

Вифор (Силистра) - Напредък (Русе)

Гостуване на футболния отбор в окупираната от Румъния Южна Добруджа. Русенци /с белите фланелки/ побеждават с 3:2 в Силистра местния тим "Вифор".

Русенци печелят и реванша на игрище „Алеите“ на 14 август с.г. с 5:1.

в. “Спорт”, брой 176, 2 октомври 1927 г.
в. “Спорт”, 29 юли 1928 г.

"Спортно Русе"

Една статия, подготвена от екипа на "Спортно Русе"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *