За историята на тениса в Русе

Към края на ХІХ-и век българинът се пренася в Модерното време, белязано с подчертан стремеж към хармония и съвършенство на личността. А един от пътищата за това разкрепостяване на духа е спорта, който нахлува у нас, превземайки ума и сърцето на нашенеца, както всяка друга новост на европейската култура.

На тенис кортовете в Русе

Снимка на тенисисти на кортовете на Спортен клуб "Напредък", намирали се в района на днешната Товарна гара по ул."Тулча". © Репродукция: Държавна агенция "Архиви" - Русе.

Проучването за навлизането на тениса в Русе до голяма степен разкрива местния градски модел и се асоциира преди всичко с основните му придобивки – свободното време и развлеченията. То би помогнало по-пълно да се очертае ареала на русенския градски живот, да се откроят регионалните му специфики и периферни прояви. Изследването е направено на основата на писмените спомени на основоположниците на тениса в Русе, документи и снимки от Военния клуб и спортен клуб „Напредък“, съхранявани в Исторически музей–Русе.

Активното разпространение на тениса след 70-те години на ХІХ-и век.(1) се дължи най-често на дипломати и търговци, които, установявайки се за известно време в дадена страна, учредяват там свой тенис-клуб. Подобен е и пътят, по който този спорт навлиза по-късно и у нас, като поради своята елитарност има преди всичко представителен характер. Чуждестранни дипломати и търговци „внасят“ играта, като през 1896 г. основават софийския тенис-клуб, наречен по-късно „Дипломатически тенис клуб“.(2) В същата година клубът построява и първото игрище за тенис в България – днес кортовете на БСФС в Парка на свободата в София.

Началото е поставено и тенисът започва да печели все повече привърженици. Основават се и други клубове и секции в столицата и страната. През 1927 г. започва съществуването си варненският тенис-клуб.(3) Русе е третият български град, в който се учредява тенис-клуб, но историческите факти говорят, че тенис тук се играе значително по-рано.

Частните коротове в Русе

Първият тенис-корт е построен от директора на Захарната фабрика Рене Арнтцен през 1913 г.(4) Предприятието е белгийска собственост и освен основните производствени сгради, разполага със собствен кей, флота от три парахода и девет шлепа, железопътна линия, жилища за персонала и част от работниците, а в парка на директорското жилище има добре оформен тенис-корт.(5) Игрището е построено специално за административния персонал на фабриката и това ограничава популяризирането на тениса сред русенските граждани.

Пак по същото време тенис-корт съществува и във френския девически пансион „Notre dam de Sion“, но достъпът до него е разрешен само за възпитаничките на колежа.(6)

Програма за изграждане на тенис-корт и физкултурен салон има и ръководството на Deutsche schule, но избухването на Първата световна война и особено последвалите проблеми със сградата на училището, осуетяват идеята.(7) Сред учителите в училището този спорт, явно е популярен и практикуван, защото името на г-н Александър Шулц срещаме сред учредителите на тенис-клуба в Русе.

През 20-те години на ХХи в. необработен тенис-корт има и в двора на Кожарската фабрика.(8) Тогава предприятието е белгийска собственост и за директор е назначен Едмонд Легрен.(9) С негово съдействие там тренират младежите Благовест Ватев, Марко Яланджиев, Стефан Бъчваров, Петър Табаков и др.

Съществуването на три частни тенис-корта в Русе през 20-те години на ХХ-и век, както и малката численост на играещите тенис, показва, че този спорт не е добре познат, а се практикува по-скоро като забавление от едно по-отбрано общество. Присъствието на множество чужденци, както и съществуването на своеобразен елит, съставен от търговци, банкери, офицери, учители, администратори, създава възможност постепенно играта да придобива публичност.

Двамата студенти и помощта на военните

През 1928 г. русенските младежи Тодор Кръстев Хрулев(10) и Евгений Ненов Димов(11) като студенти във Виена се увличат от играта и започват редовно да тренират тенис на кортовете на Висшето училище за световна търговия. През лятната ваканция на следващата година със съжаление узнават, че в Русе все още няма открит тенис-корт.

Двамата студенти правят всичко необходимо още същата година в града да има публична тенис-база. Успяват да убедят домакина на Военния клуб поручик Никола Костов, че в двора на клуба може да се направи подходящо игрище и не след дълго полковник Бораджиев дава разрешение за изграждането му, при условие че се учреди тенис-клуб към Офицерското военно събрание.

В помощ на започналото строителство са изпратени войници от Русенския гарнизон. След подравняване на терена, игрището е засипано с начукани камъни и пясък, като накрая е изравнено с ръчен валяк. Мрежата за тенис-корта е изплетена срещу минимално възнаграждение от затворниците в русенския затвор. Така през лятото на 1929 г. е завършен първият обществен тенис-корт в Русе и е открит „без много шум и официалности“ на 14 август с.г.(12)

В началото спортното съоръжение се посещава от ограничен брой тенесисти, тъй като внасянето на необходимите ракети и топки от Англия и Германия става трудно. До създаването на Градски тенис-клуб към Офицерското събрание в Русе изминава още една година и на 7 септември 1930 г. се провежда учредителното събрание, на което се приема неговият устав и временен правилник.(13)

Управителният съвет е в следния състав: председател – мичман Петър Рашев; подпредседател – Евгений Димов; секретар – Сенка Бурова; касиер – Филип Йорданов и домакин – подпоручик Бояджиев. В Контролния съвет влизат: председател – лейтенант Мишляков; секретар – Тинка Маринович и член – Христо Христов. Технически и строителен комитет: председател – Ашер Вентура; секретар – Георги Ревенски и член – Мара Сокерова.(14)

На следващата година, освен ентусиазираните младежи в тенис-клуба се записват и девойки. На този първи обществен тенис-корт, независимо от техническите му несъвършенства се спортува почни ежедневно през 1932 и 1933 г.

 „Под шапката“ на спортен клуб „Напредък“

Въпреки положеното начало, Евгений Димов, Тодор Хрулев и други спортни ветерани считат, че за истинско практикуване на тениса като спорт в Русе трябва да се приеме преминаването на тенис-клуба като секция към спортен клуб „Напредък“.(15) През 1932 г. Управителния съвет на клуба решава да построи съвременен и модерен стадион на терена, който Русенската община одобрява и предоставя за тази цел.

Общинското място, което спортен клуб „Напредък“ получава е с площ от 30 899 кв.м. и се намира в общинския парк между Цветницата и Добруджанския квартал, по бул. „Родина“ и ул. „Тулча“.(16)

В проекта на спортното съоръжение е предвидено да се раздели на отделни игрища за футбол, лека атлетика, дамско, юношеско и детско игрище и три корта за тенис. Между тенис-кортовете и дамското игрище има бюфет и гардероби с душове, както и малка градина за почивка.

На югозападната страна е разположена открита трибуна с 1300 седящи места, а отстрани и срещуположно има открити тераси за над 5000 правостоящи зрители. Отделните игрища са оградени от жив плет, а в североизточната част се изгражда стена, висока 3 метра за реклами.(17)

За подравняване на тенис-кортовете са използвани затворници от русенския затвор. Директорът на Захарната фабрика Рене Арнтцен подарява необходимото количество камък за дренаж на терена, а Вацлав Трънка, син на директора на тухлената фабрика „Труд“, осигурява материала за червената настилка.

Новите кортове са обградени с телена мрежа, изработена от фабрика “Жити”, а мрежата за кортовете е дело отново на русенските затворници. Така през октомври 1933 г. новите модерни кортове са окончателно завършени и в присъствието на представители на Русенската община и фирмите-дарители са открити официално.(18)

Русенският тенис на международната сцена

В следващите години интересът на русенци към този спорт многократно нараства, увеличават се и членовете на секцията по тенис към спортен клуб „Напредък“. От събрания членски внос се отделят суми за заплата на пазач, за изграждане на спортна съблекалня и баня с душове.

Тенис мач България-Румъния в Русе

Финал при мъжете: Борислав Йорданов /вляво/ срещу румънеца Кристя Каралулис, проведен на 5 август 1934 г. на червените кортове на Спортен клуб "Напредък" в Русе. Победа за Йорданов с 2:0 сета (6:4, 8:6). © Репродукция: Държавна агенция "Архиви" - Русе.

Според мнението на утвърдени русенски тенесисти, новите кортове са по-добри от софийските и по тази причина много международни срещи се провеждат в Русе.(19) На 4 и 5 август 1934 г. има състезания между българския и румънски национални отбори.(20) През месец август същата година Българския тенис съюз урежда в Русе съвместен турнир с играчите на „Докерти тенис клуб“ от Букурещ, в който освен софийските тенесисти участват и русенците Йозеф Гликман, Калфаян, Марко Яланджиев, Пантелей Камбуров. Като един от най-добрите русенски тенесисти се утвърждава Георги Ревенски, който стига до полуфинал в състезанията за купата „Ромеро“ в София.

През 30-те години в Русе се провеждат и няколко женски тенис-турнира.(21)

Идването на комунизма „убива“ русенския тенис

До началото на Втората световна война развитието на тениса в Русе отбелязва видим напредък и се радва на голяма популярност сред гражданите. Русенската тенис-школа е сред водещите в страната. За съжаление след войната и смяната политическата система в страната, тенисът в Русе се възприема като „буржоазен“ спорт и на неговото развитие не се обръща необходимото внимание.

Повикът за масова физическа култура дава предимство на други спортове и русенският тенис изостава в сравнение с градове като Хасково, Пазарджик и Благоевград, които нямат традиции в този спорт. Игрището на бившия спортен клуб „Напредък“ заедно с тенис-кортовете е унищожено, за да се построи на мястото му новата товарна гара в Русе.(22)

Модерен и обичан спорт през 30-те години на ХХ-и век, тенисът задълго е пренебрегнат от управляващите.

Ролята на професор Пенчев

Обновлението на русенския тенис през 60-те години на XX-и век е свързано с името на първия дипломиран треньор по тенис Ангел Пенчев, който успява да раздвижи спортните деятели в града и да провокира ново положително отношение към тениса.(23) Построени са нови тенис-кортове в спортен комплекс „Ялта“, превърнати в баскетболни игрища след създаването на модерния тенис-център в Младежкия парк. Израства ново поколение талантливи спортисти, които връщат старата слава на русенския тенис.

Ангел Пенчев

През 1961 г. към дружество "Дунав" е създадена спортна школа по тенис под ръководството на преподавателя Ангел Пенчев. Снимка и текст: Любен Гинев, в."Народен спорт" / 25 ноември 1961 г./

Ангел Пенчев е първият щатен треньор, който дава нов тласък на тениса, поставя началото на организираните тренировки и го връща сред любимите спортове на Русе. Новата популярност и успехите на тенис-спорта провокират ръководството на града да започне строеж на кортовете в Парка на младежта. Те официално са открити през 1971 г. с голям международен турнир на всички крайдунавски държави. Русенският тенис бързо наваксва десетилетията застой през 70-те и 80-те години. Тенисисти като Христо Трифонов (юношески шампион за 1976 г.), А. Чавдаров, М. Константинов, Ат. Георгиев и др. носят успехите на Русе в този спорт.

Тенисът през 80-те години на ХХи век минават под ръководството на старши треньорите Николай Рашков, Любомир Петров и Оксана Лилова. Галерията от талантливи млади тенисисти се попълва от Райна Райнова, Милена Арсова, Ев. Кънчев.

Тенис - ученици

Международен детски турнир по тенис "Пионер '84", проведен между 14 и 18 септември 1984 г. на кортовете в Парка на младежта в Русе. © Репродукция: Държавна агенция "Архиви" - Русе.

През следващото десетилетие за старши треньори на клуба са назначени Красимира Господинова /Миралайска/ – шампионка на България за девойки, и Радослав Радев – многократен шампион за мъже в двойка със Стефан Митев.

През 2004 г. за старши треньор в клуба е назначена възпитаничката на русенската школа Милена Арсова. С годините броят на изявените състезатели – русенци расте. Открояват се имената на Дияна Москова, Любомир Петров, Радослав Радев, Роман Радев, Стефан Митев, Мартин Шишков.


БЕЛЕЖКИ:

1. W W W. Wimbledon.org – Първият аматьорски турнир по тенис за мъже на тревен корт се провежда през 1877 г. в Англия. През 1884 г. е организиран и първият индивидуален женски турнир по тенис. Същата година стартират и турнирите по двойки. За финалния мач зрителите заплащат вход от 1 шилинг.

2. Каранджулов, К., „Отново за рожденната дата на българския тенис“ – Годишник на БФ по тенис, 1988, с.10.

3. Пак там.

4. ИМ – Русе, осн. ф. – Спомени, инв.№ К 375; „Началото. Ветераните спортисти разказват“, Р.,1978, с. 140.

5. ДА – Русе, ф.117,оп.3,а.е.13,л.43-44; а.е.14,л.24-28.

6. ИМ – Русе, осн.ф. – Спомени, инв.№ К 375; „Началото. Ветераните спортисти разказват“, Р.,1978, с.140.

7.Чакъров, Н., „История на немското училище в Русе“ (1883–1944). Р.2001, с. 19.

8 Пак там.

9. Едмонд Легрен е известен специалист и член на Белгийската камара на счетоводителите. След Първата световна война е консулски агент на Франция в Русе.

10. Евгений Н. Димов е роден на 2 януари 1907 г. в Търново в семейството на известния учител по музика и диригент Нено Димов. Завършва Русенската мъжка гимназия „Княз Борис“, а през 1932 г. и Висшето училище за световна търговия във Виена. Работи като началник на Окръжната инспекция на труда в Русе и зам.-началник на индустриалния отдел на Русенската търговско-индустриална камара. Един от основателите на „Яхт клуба“ в Русе през 1931 г. Исторически музей притежава част от семейния архив и личната му тенис-ракета.

11. Тодор Кр. Хрулев е роден на 3 март 1907 г. в Русе. През 1928 г. завършва френския католически колеж „Св. Августин“ в Пловдив, а през 1934 г. Висшето училище за световна търговия във Виена. Работи като началник финансов отдел на Русенската община. Негов дядо е видният български възрожденец Тодор Т. Хрулев – участник в борбата за независима българска църква, учител и книжовник.

12.ИМ – Русе, осн.ф. Спомени, инв.№ К 375; осн.ф. Снимки, инв.№ К 2354.

13. Пак там; „Началото. Ветераните спортисти разказват“, Р.,1978, с. 140.

14. В учредителния протокол са посочени и следните имена: Тодор Хрулев, Белина Бенароева, Лалка Гагова, Вена Герова, Йозеф Гликман, Надя Николова, Михаил Павлов, Стефан Тюлев и Александър Шулц.

15. Спортен клуб „Напредък“ е основан на 14 септември 1919 г. Има разнообразна спортна дейност и силен футболен отбор.

16. ИМ – Русе, осн. ф., инв.№ К 5337 и инв.№ К 5338.

17. Пак там, инв. № К 5339.

18. Пак там, осн.ф. Спомени, инв. № К 375; „Началото. Ветераните спортисти разказват“, Р.,с.141.

19. Издание на БОК , 1936 г. ( собственост на Милко Клайнер).

20. ИМ – Русе, осн.ф. Снимки, инв.№ К 2352.

21. Пак там; „Началото. Ветераните спортисти разказват“, с. 144.

22. ИМ – Русе, осн.ф. Спомени, инв.№ К 375.

23. Гинев,Л., „Русе спорт Дунав“, Р.,1980, с. 66; Димов, Хр., „Бекхенд, форхенд и … облаци прах“ – в. „Утро“, бр. 77 от 9.03.1991.


Автор на историческото изследване за тениса в Русе е Мариана Димитрова, уредник в отдел „Нова история“ на Регионалния исторически музей. Изследването е публиликувано първоначално под заглавието „За началото на тениса в Русе“. Заглавието и подзаглавията на настоящата публикация са на „Спортно Русе“.

"Спортно Русе"

Една статия, подготвена от екипа на "Спортно Русе"

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *